’Vores’ radio er den mest hørte

Succeshistorie: Frivillig tværkirkelig radio støttet af Udfordringen gør stort indtryk i muslimsk by.Søndag morgen kan man på Radio Salama høre både muslimer og kristne ringe ind, for at Basil skal bede for deres problemer.

Radio Salama ligger på et lille bjerg i byen, og udsendelserne har ændret hele atmosfæren i byen.

En er syg, en anden mangler arbejde, én har problemer i ægteskabet, en anden sidder fast i alkoholproblemer, én har syndet, en anden har problemer i skolen, én er deprimeret…
Basil lytter og beder for dem. Og derhjemme sidder lytterne og beder med for hinanden.
– Nogle sender også sms’er eller mails. Ofte bruger muslimerne et andet navn for ikke at blive genkendt. Men Gud kender alle, siger Basil.

Genbrug af dansk radio

Hver morgen, før han går på arbejde, og bagefter, møder Basil op på den kristne radio for at lave udsendelser og administration. Han har været med, siden jeg for en del år siden hjalp en gruppe frivillige lokale kristne med at starte en radio ved hjælp af brugt udstyr fra KC radio i Esbjerg og en pengegave fra en anonym slagter på Sjælland. Siden har radioen kørt i næsten døgndrift.

Hustru døde ved fejl

De frivillige bad i timevis, så der var 24 timers opbakning! Og vi mærkede, at tingene blev lagt til rette. Fx var der en amerikansk missionær, Blundel, hvis hustru ved en fejl var død af sukkersyge på det lokale hospital. Han byggede en stor kirke til hendes minde. Den har form som et skib og ligger på et lille bjerg. Jeg spurgte ham, om han ville bygge et lille hus ved siden af til radioen, så vi kunne få antennen højt op. Og det gjorde han, før han til sidst i en alder af 75 måtte opgive at arbejde i Afrika. (Ganske vist lagde den lokale lutherske kirke bagefter beslag på bygningen og krævede lejeafgift. Men i det mindste kørte radioen videre.)

Matematiklærer

Basil er matematiklærer på gymnasiet, og han underviser nu sine sorte fransksprogede elever i ”informatique”, dvs. i at bruge en computer.
Endnu er der få her i Cameroun, der selv ejer en PC, men der findes internetcaféer, hvor man i små båse kan leje en computer og adgang til internettet i en halv eller hel time for ca. 5 kr. Men skal man gå på universitetet, skal man medbringe sin egen bærbare.
– Jeg er glad for mit arbejde, som giver mig det daglige brød. Men det er radioen og at komme ud med det kristne budskab, jeg brænder for, indrømmer Basil med et stort smil.

Andre tager æren

Gennem årene er det er folk som Basil, der har lavet arbejdet. Frivilligt, gavmildt og ydmygt. Og de har ofte mødt modstand.
Da gruppen af frivillige startede radioen, blev de endda modarbejdet af lederne i deres egen kirke. Men nu skriver kirkeledelsen i sin årsrapport, at det er dén, der har oprettet radioen.
Basil griner bare og ryster på hovedet. Han er så vant til, at andre vil tage æren – men ikke gøre arbejdet.

Den mest aflyttede

Det vigtige er, at mennesker i denne store by Garoua med en halv million indbyggere nu dagligt kan høre kristne programmer sammen med nyheder, oplysning og dejlig lovsangsmusik. Det er en stor opmuntring for mange afrikanere i deres vanskelige liv.
Radio Salama er blevet byens nr. 1 radio og lyttes til af flere end statens radio. I dag høres radioen i butikker, på arbejdspladser og endda i lufthavnen. Og det sker vel at mærke i den by, som engang var islams højborg her i landet. Landets første muslimske præsident planlagde at flytte hovedstaden til denne by og at islamisere landet.
Men det gik anderledes, end magtens folk havde planlagt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvis du vil støtte Udfordringens radioarbejde, kan du bede for det og sende en gave til Gospel Outreach Reg. 9046 Konto; 457-34-58449 mærket projekt 102 Radio. GO støtter radioarbejdet. (Husk navn og cpr.-nummer for fradrag.)