– Dit barn er verdens håb

Siden de var 12 og 17 år har to canadiske brødre inspireret næsten to millioner børn til at skabe en bedre verden.- Vi er den generation, som vi har ventet på. Denne generation er den første i historien, som har både viden, ressourcer og evner nok til at sætte en stopper for fattigdom i hele verden.

– Verden har brug for dit barn, sagde en engageret Marc Kielburger til de mange tusinde kirke- og erhvervsledere på konferencen i Chicago. (Foto: WCA @ All Rights Reserved)

Marc Kielburger gjorde et uudsletteligt indtryk på de 73.500 tilhørere, da han i august talte på The Global Leadership Summit i megakirken Willow Creek Community Church i Chicago.
Den 35-årige administrerende direktør i den internationale organisation ”Free the Children” har sammen med sin bror Craig bygget over 650 skoler, som sikrer skolegang til mere end 55.000 børn i Latinamerika, Afrika og Asien.

Slavedreng myrdet

Det hele startede med et loppemarked i deres forældres garage i Canada, da Marc Kielburger var 17 og hans bror kun 12 år. Craig havde læst om en jævnaldrende dreng, som blev myrdet, mens han arbejdede indespærret på en tæppefabrik i Pakistan. Drengen havde været børneslave, siden han var 4 år. Tragedien inspirerede de to brødre til at samle penge ind for at hjælpe andre børn i samme situation.
Siden er næsten to millioner børn og unge blevet engageret i ”Free the Children”s arbejde, og det gør organisationen til verdens største netværk, hvor børn hjælper andre børn til at få en uddannelse.
Sammen har brødrene Kielburger også stiftet ”Me to We”, en organisation dedikeret til at skabe en bedre verden gennem en bred indsats, som fx ledertræningsprogrammer, ved at sende frivillige hjælpere ud i verden og gennem et socialt ansvarligt tøjmærke.

Vi-dage med Justin Bieber

”Me to We” laver kæmpestore stadionevents i hele Canada kaldet ”We Days” – altså ”vi-dage”.
– Vi samler 20.000 unge på et stadion og laver otte sådanne events landet over. Vi inviterer vor tids største åndelige ledere, sociale entreprenører og musikere som Justin Bieber og Jonas Brothers, fortæller Marc Kielburger.
Ved disse events bliver børn og unge inspireret til at blive agenter for social forandring. En aktivitet kan være at bygge en skole i Afrika. Børnene samler så de nødvendige 50.000 kr. ind på deres egen skole. Det er et stort arbejde, som kræver aktiviteter igennem et helt skoleår eller to.
– ”Me to We” har været en succes, fordi vi har lavet kampagner, som relaterer til de unge selv. Unge vil virkelig gerne forandre verden. De er ofte meget ivrige, men ved ikke, hvordan de skal gøre det. Så vi viser, hvordan man rent faktisk skaber en generation af unge forandringsskabere, siger Marc Kielburger.
– Vi tror helt grundlæggende på, at hvis vi kan få den opvoksende generation til at fokusere på handling, når de har uddannelsen, så kan vi faktisk løse mange af verdens problemer.

Is eller AIDS

Marc Kielburger tog sine eksamener med topkarakterer på universiteterne Harvard og Oxford og nævner et par eksempler, set fra en økonoms perspektiv:
– Verden vil bruge 100 milliarder kroner på parfume i år – og det er der ikke noget galt med. Men at sende hvert eneste barn i verden i skole vil også koste 100 milliarder kroner. Eller et andet eksempel: I Europa vil man i år spise is for 65 milliarder kroner. Men at stoppe og nedbringe spredningen af AIDS i Afrika vil koste 60 milliarder kroner.
– Derfor er vi begejstrede. For denne generation er den første i historien, som kan afskaffe fattigdommen i verden, siger Marc Kielburger.

En dag med Moder Teresa

Marc og Craig Kielburgers organisationer er ikke religiøse. Men troen spiller en fundamental rolle i deres arbejde.
– Min bror og jeg voksede op i et katolsk hjem, og det betød meget for os. Men vi forstod ikke betydningen af vores tro, før vi helt praktisk begyndte at gøre noget. Det var ikke, før vi blev kaldet til at tjene og tjene andre på en helt bestemt måde, at troen blev vakt til live i vores liv, siger Marc Kielburger.
Og så fortæller han, hvad Moder Teresa sagde til ham og hans bror, da de var mindre og havde mulighed for at tilbringe en dag sammen med hende i hendes hjem i Calcutta.
– Da vi skulle tage afsked med Moder Teresa, tog hun vores hænder – og hun havde hænder som sandpapir – hun så os i øjnene, og jeg glemmer aldrig hendes ord:
”Husk drenge, at vi ikke kan gøre store ting. Men vi kan gøre små ting med stor kærlighed.”
– Det gjorde et enormt indtryk, og de ord vil altid leve i os, siger Marc Kielburger.
Avisen er Guds bedeliste
Brødrene fik også mulighed for at være sammen med den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu i længere tid, og det glemmer de heller aldrig:
– På et tidspunkt var vi dybt frustrerede over den tilstand, verden var i. Vi var faktisk holdt op med at læse aviser, for alt var bare forfærdeligt.
Det fortalte de to drenge til Desmond Tutu, og han svarede dem på en måde, som de både fandt meget kærlig, men også sjov:
”For mig er avisen Guds bedeliste, leveret lige til døren for småpenge. Og han har meget belejligt inddelt dem i lokale, nationale og internationale emner, som Gud ønsker, at jeg involverer mig i.”
– Jeg fortæller de to historier, fordi vi alle er kaldet. Og vi er kaldet hver eneste dag. Vi har alle muligheder for at involvere os. Men det er først, når vi vedkender os kaldet, at vi kan gennemføre noget betydningsfuldt, fastslår Marc Kielburger.
Sammen med sin bror og deres tilhængere er han nu i gang med at krydse grænsen til USA og desuden på vej til Storbritannien. Dernæst venter resten af Europa og – Danmark.
Ud over Marc Kielburger talte bl.a. ledelsesguruerne Jim Collins og Patrick Lencioni på ledertopmødet i Chicago. Talerne kan opleves, når Global Leadership Summit transmitteres forskudt i København 26. og 27. oktober:

www.willowcreek.dk
www.facebook.com/weday
www.metowe.com
www.freethechildren.com
Af Benjamin H. Ørskov


Artiklen fortsætter efter annoncen: