Om kunsten at ældes

Hvis vi lever længe nok, bliver vi gamle. Vi bliver automatisk ældre. Men om aldringsprocessen lykkes for os, er et helt andet spørgsmål, og det kan man – måske – blive klogere på, hvis man læser Anselm Grüns bog Kunsten at blive ældre i ro og mag.
Han fortæller, at det kan være godt at se på naturen, der kan lære os at blive gamle på en god måde. ”Efteråret symboliserer alderdommen. Om efteråret bliver der høstet. Alderdommen er livets høsttid. Vi får lov til at se med taknemmelighed på de frugter, livet har bragt os.”

Vigtigheden af at leve autentisk

Han filosoferer en del over tiden og vores måde at opleve tid – og alder – på. Han slår fast, at livet består af både fortid og fremtid, og at vi skal acceptere, at visse ting er uigenkaldeligt forbi, men det er der jo ikke noget nyt og revolutionerende i. Så er det vigtigere at være opmærksom på, at ”vores liv er en konstant død og genfødsel. Det gamle må falde bort, så noget nyt kan opstå” – og: ”Som ældre mennesker har vi stadig en opgave. Ikke fordi vi skal yde noget bestemt, men fordi vi skal leve autentisk. Hvis man lever autentisk, vil man altid være et forbillede for andre.” Han lægger ligeledes vægt på at leve i nuet – men det gælder jo hele livet: i barndommen, i ungdommen, som midaldrende og i alderdommen.
Der er flere gode citater i bogen og ét af dem vil jeg trække frem her:
Nu er jeg blevet over treoghalvfems år,
altså ikke ung længere, i hvert fald ikke så ung,
som da jeg var halvfems.
Alder er en relativ størrelse.
(Pablo Casals)

Gode råd fra en munk

Bogen består af en række små læsestykker med mere eller mindre gode råd om alderdommen og om at ældes samt nogle mere personlige betragtninger. Jeg har læst den med interesse, men er ikke blevet meget klogere af det.
Anselm Grün er født i 1945 og er selv en mand på vej ind i alderdommen. Han er en af Tysklands mest fremtrædende munke, spirituel vejleder, forfatter og ph.d. i teologi. Han har skrevet eller bidraget til cirka 300 bøger, som til sammen har solgt mere end 14 millioner eksemplarer på 30 forskellige sprog.

Anselm Grün: Kunsten at blive ældre i ro og mag
– Livskunst til her & nu • 192 sider • 169 kr. • Hovedland