Radio igen i luften

– Takket være hjælp fra Udfordringens læsere.Nu fungerer senderen igen på den kristne radio Sawtu Linjiila, efter at Udfordringens læsere hjalp med nye reservedele fra Italien.

Charles Mbayanga er chefteknikker i radio Sawtu Linjiila. Han glæder sig over, at han nu kan sende igen.

Navnet betyder ”Evangeliets Stemme” og radioen har i over 45 år sendt udsendelser på fulani-sproget. Det tales af over 30 mio. muslimske nomader i 11 lande tværs over Afrika. De kan dog ikke alle forstå hinandens dialekter.
– Jeg var selv udsendt af Sudanmissionen i tre år fra 1996-99 for at hjælpe medarbejderne på studiet, der ligger på en højslette i byen Ngaoundere i det nordlige Cameroun, fortæller Udfordringens redaktør Henri Nissen. Han er netop nu i Afrika.
– Dengang sendte vi udelukkende på kortbølge, fordi de kunne nå meget langt. Selv om senderen stod i Sydafrika, kunne man høre udsendelserne flere tusinde kilometer nordpå mellem Ækvator og Sahara.

Kamp i atmosfæren

Stationen var oprettet af en norsk-amerikansk missionær, Ron Nelsson. Først blev udsendelserne sendt fra Ethiopien, men da marxisterne tog magten her, flyttede man til en stor sender i Liberia. Så blev der en forfærdelig borgerkrig her, og man flyttede til Ghana, hvor den populære sender Africa No. 1 kort efter blev købt af Libyens diktator Gadaffi. Så rykkede man til Swaziland i Sydafrika, hvor senderen fortsatte trods omvæltningerne. Men det blev for dyrt.
Nu sendes kortbølge-udsendelserne af Deutsche Welle.
Ind i mellem lukkede myndighederne også studierne i to år uden forklaring. Men formentlig efter pres fra muslimske ledere.
– Så man kan roligt sige, at der var åndelig krig i atmosfæren, konstaterer Henri.

Forberedt hjemmefra

– Da staten begyndte at sende på FM, holdt folk op med at købe de dyrere kortbølge-modtagere. Så vi fik travlt med at få programmerne sendt på FM. Kort efter blev det tilladt for private at sende radio, og jeg kom i gang med at hjælpe de kristne med at oprette små radiostationer.
Sjovt nok havde jeg i Danmark prøvet at oprette en lille lokalradio, som kun varede i et halvt år, før senderen smeltede ved en brand. Jeg forstod ikke helt Guds veje dengang, men nu kan jeg se, at jeg blev forberedt til opgaven i Afrika.
Senere fortsatte jeg som rejsende konsulent for Det Lutherske Verdensforbund. Jeg kunne imidlertid ikke få den nødvendige støtte fra Sudanmissionen eller LWF til at oprette radioer, så jeg begyndte at samarbejde med frivillige fra forskellige kirker om at realisere deres radio-projekter. Det kunne den lutherske kirkepræsident ikke acceptere, så jeg blev fyret i 2006.
Men netop herefter begyndte arbejdet endelig at lykkes – for ganske få midler. Det har lært mig meget om forholdet mellem penge og bøn, siger Henri.

Slut med dansk støtte

– For to år siden stoppede Sudanmissionen (nu Mission Afrika) helt støtten til Sawtu Linjiila, som stadig er den største og mest professionelle af de kristne radioer. Man forstår ikke altid, hvordan der prioriteres, for specielt i muslimske ulande er radioen formentlig den bedste metode til at nå mennesker med evangeliet. Og det er næppe tilfældigt, at det nordlige Cameroun er så fredeligt – i forhold til nabolandet Nigeria. – Mange muslimer indrømmer på to-mands-hånd, at de tror på Jesus i deres hjerte – efter at have hørt de kristne udsendelser.

Go live!

– Studiet spurgte mig om at være deres ulønnede konsulent, og selv om jeg jo slet ikke havde de samme midler til rådighed, har jeg forsøgt at hjælpe dem på afstand og under mine besøg. Bl.a. har jeg med støtte fra Udfordringen skaffet dem en FM-sender, som satte en masse liv i studiet.
Før producerede medarbejderne udsendelserne tre måneder forud til kortbølge. Nu kunne de sende LIVE! Og nu kom der breve, telefonopkald og besøg som aldrig før.
Desværre brændte senderen sammen efter et par meget aktive år i det varme klima.
I flere måneder var radioen tavs, men fordi et par læsere svarede på en annonce i Udfordringen om at støtte Sawtu Linjiila, kunne jeg her i oktober tage reservedele med, som jeg havde skaffet hjem fra Italien. Og nu sender radioen igen, fortæller Henri i en varm hilsen fra Afrika, hvor der netop nu er over 40 grader dér, hvor han er.

Obs! Hvis du vil være med til at støtte de kristne radioer i Afrika, så send en gave til Gospel Outreach, reg. nr. 9046, konto nr. 4573458449, mærket: Projekt 102 Radio.
Lisbeth Thomsen 


Artiklen fortsætter efter annoncen: