Debat

På tur med Joh. 3:16

”Hvor blev du af?” ville min kone gerne vide. Jeg havde forladt bilen på Vesterbrogade i Fredericia for at spørge om vej i en ejendomsmæglerforretning. Det tog vist sin tid.
”Der var lige en ung ejendomsmægler, der skulle have Joh. 3:16”, sagde jeg. Han vidste ingenting om det ord, så jeg fortalte ham, hvorfor det er kaldt for ”Den lille Bibel”.
Samme venlige salut fik en af byens indfødte, som orienterede mig om det smukke fæstningsanlæg, ”voldene” – en betagende seværdighed. Vi havde vore uadskillelige tamilske venner med, et ægtepar, som filmede løs.
På en bænk ved den herlige statue, ”Landsoldaten”, fik jeg et pusterum, mens de andre var på sightseeing. Jeg noterede stille ned nogle punkter til stævnet på pensionatet ”Munkebo” i Blenstrup, pr. Gjerlev (nord for Randers) og mærkede historiens vingesus i efterårssolen.
Dér forundtes os et herligt stævne m. unge og ældre, hvor der ikke var behov for højtravende teologer. Men på rejse med det enkle, Joh. 3:16 prædiker jeg selv bedst og mest frit.
(Forkortet, red.)
Jørn Nielsen,
H.C. Lumbyes Vej, Næstved

Katolsk fornyelse

I K.D. d. 9/10 skriver Tobias Stern Johansen i anledning af 50 året for starten af det Andet Vatikankoncil (1962-1965) i den katolske kirke om “den katolske fornyelse der blev banket tilbage”. Den katolske fornyelse lever i bedste velgående og optimismen er absolut ikke forsvundet i konservatisme, som artiklen påstår. Tværtimod. Optimismen spreder sig overalt også i vor egen katolske kirke i Danmark, som ikke er konservativ, men ganske enkelt er “katolsk”.
Millioner af katolikker lever i åndelig og karismatisk fornyelse, som en af de mange frugter af det Andet Vatikankoncil, som først og fremmest var et “åndeligt koncil”. D. 25. december 1961, før åbningen af koncilet bad pave Johannes d. XXIII denne bøn: ”Guddommelige Ånd, forny i vor tid dine undere som i en ny pinse, og giv at din kirke, i udholdende bøn, med ét hjerte og ét sind, sammen med Maria, Jesu Moder, og ledet af den Hellige Peter, må få den Guddommelige Frelsers Herredømme til at vokse, sandhedens og retfærdighedens Herredømme, kærlighedens og fredens Herredømme. Amen”.
Paven bad om en ny pinse, hvilket bla. skete med den karismatiske fornyelses udbredelse som igen bevirker for millioner af katolikker en ny glæde i troen og loyalitet overfor kirkens tro og lære.
Peder Nørgaard-Højen, teolog og såkaldt ekspert i den katolske kirke, påstår at koncilet har haft en helt afgørende indflydelse på danske katolikker anno 2012, som støtter prævention, kvindelige præster og ophævelse af cølibatet. På et eller andet tidspunkt slår de moderne tendenser igennem i den katolske kirke fortsætter eksperten. Hvad er det for en katolsk kirke Peder Nørgaard-Højen fra sit skrivebord har kendskab til?
Utallige katolikker i Danmark og verden over støtter op om kirkens ja til livet fra undfangelsens øjeblik indtil den naturlige død. Støtter op om ja til livet ved ikke at bruge prævention. Støtter op om kirkens lære vedrørende cølibatet, som Jesus selv praktiserede og som Paulus varmt anbefalede. Støtter op om ægteskabet som værende mellem en mand og en kvinde. Støtter op omkring en hierakisk opbygget kirke, som iøvrigt er en af dens mange styrker, og loyalt accepterer at da Jesus udvalgte mænd til apostle, er der kun adgang til præsteskabet for mænd.
Bemærk iøvrigt at et pænt antal anglikanske præster og lægfolk konverterer til den katolske kirke, netop fordi den ikke lader sig modernisere af samfundet, den er ikke en folkets kirke, men Guds kirke, som har sin egen indre dynamik som er Helligånden selv og som bevirker at dén kan kalde sig, én hellig, katolsk og apostolisk kirke.
Peder Nørgaard-Højen behøver ikke at være trist til mode over den katolske kirkes udvikling, den har Helligånden helt styr på og millioner af katolikker er taknemmelige for den kontinuitet som kirken lægger for dagen ved at forene fortiden og nutiden på smukkeste vis i det Andet Vatikankoncil som vi med stor glæde og begejstring fejrer 50 års jubilæet for bl.a. med pave Benedikt d. XVI udnævnelse af et “troens år” fra d. 11. oktober 2012 til d. 24. november 2013.
pastor Benny Blumensaat
Kirkegade 58
6700 Esbjerg