– Rita sendte tv med kristne på Tahirpladsen
Midt i den vanskelige tid for de kristne i Egypten besluttede nogle kristne modigt at samles på Tahirpladsen. Rita El Mounayer fra den kristne satellitkanal Sat-7 sendte direkte derfra. Og undgik et blodbad.Tahir-pladsen i Egyptens hovedstad Kairo. Kendt fra sidste forårs arabiske revolution, voldelige demonstrationer, skud og tåregas. Men nytårsaften 2011 skete det utænkelige.
30.000 kristne og ikke-kristne egyptere samledes på netop denne plads for at bede for deres land.
Den kristne tv-station Sat-7 fik her en unik mulighed for at transmittere begivenheden via satellit til støtte og opmuntring for undergrundskirker og forfulgte kristne i hele den arabiske verden.
Rita El Mounayer er administrerende direktør for Sat-7.
Det er et netværk af kristne tv-stationer, der sender programmer og transmitterer på arabisk via satellit til lande i Mellemøsten, Nordafrika og Europa.
Rita er selv født libaneser og bor og arbejder i dag på Cypern.
For nylig var hun på besøg i Danmark for at tale på kvindekonferencen Forvandling i Københavns Kulturcenter.
Her bragte hun et stærkt vidnesbyrd om, hvordan kristne, der handler i tro på Guds vilje med dem og deres land, kan indgyde håb og mod til forfulgte kristne verden over.
Rita fortæller her, hvilket indtryk begivenheden på Tahir-pladsen nytårsaften gjorde på hende, og hvordan hun som leder ser den rolle, tv-stationen Sat-7 spiller for mennesker i Mellemøsten.
– Det var kristne fra Kasr El Dobra, den største protestantiske kirke i Kairo lige ved Tahir-pladsen, som havde en stærk nød for deres land. De var samlede og bad, og de mærkede Guds tilskyndelse til at fortsætte deres nytårsgudstjeneste med at gå ud på pladsen til de mange mennesker, der fejrede nytårsaften, og sammen bede for deres land.
I Egypten er det kun tilladt at være kristen inden for kirkens mure. Man går ikke på gaden og evangeliserer eller proklamerer sin tro. Men de kristne følte, at tiden var inde til forandringer. Den ledende præst ringede til den egyptiske Sat-7 station og spurgte: Vi er klar til at gøre det her. Er I klar til at transmittere det?
– De ringede selvfølgelig til mig for at få godkendelse. Jeg var skrækslagen og spurgte dem: Er I nu sikre på, at I vil det? Forlade kirken og gå ud på Tahir-pladsen. Det kan jo være farligt for jer.
De svarede: Vi er klar, hvis I er. Så gik vi med til at sende det, fortæller Rita.
– Vi sendte to kamerahold af sted for at dække nytårsaften i kirken og på pladsen fra klokken 8 om aftenen til klokken 3 om morgenen.
For at kunne transmittere direkte lejede vi en sendevogn fra en egyptisk tv-station. Jeg sad selv på Cypern og fulgte med, nervøs for, hvad der kunne ske.
Men i stedet for blodige sammenstød, som man så ofte har set på Tahir-pladsen, blev det til den mest højtidelige og fredfyldte begivenhed, fortæller Rita.
– Det startede med en gudstjeneste indenfor i en helt fyldt kirke, hvor også lederne fra de tre største kirkesamfund deltog.
Derefter begyndte folk at gå ud af kirken, med stearinlys i hænderne, og vandre hen til Tahir-pladsen. Der samledes de og fortsatte med at lovsynge og tilbede Gud.
Det var næsten ikke til at begribe, hvor mange mennesker, der tilsluttede sig.
På et tidspunkt var der omkring 30.000 mennesker samlet på pladsen, der sang: Immanuel – Gud med os og Gud, velsign mit land Egypten. Beskyt det mod alt ondt, husker Rita.
– I det øjeblik var jeg ikke bange mere. At se så mange mennesker – kristne og muslimer – stå sammen side om side og bede for deres land, det var et vidunderligt syn.
Jeg takker Gud for, at vi kunne være der som tv-station og transmittere denne smukke begivenhed, så hele verden – også uden for Egypten – kunne være vidne til det. Jeg er overbevist om, at det gav håb og mod til kristne mange andre steder i den arabiske verden. Kirker i Syrien, Libanon, Jordan og andre lande har fundet styrke gennem det, de så, fortæller Rita.
– Manden, vi lejede sendevognen af, var muslim. Vi havde ikke på forhånd fortalt ham, hvad den skulle bruges til, for vi var bange for, at han så ville stoppe os, fordi det var for farligt. Da han bagefter så, hvad vi havde gjort, var han meget rørt over det og ville ikke have penge af os for lejen: Det er en gave til jer. Det er helt fantastisk, det I har gjort for vores land, sagde han.
– Det er fantastisk at se, hvor meget de kristne, der er forfulgt, elsker Gud og føler sig modige i hans nærvær.
Jeg tror, at så længe vi har mennesker som dem, der handler i lydighed mod Guds vilje, så er der intet at frygte for kristne i fremtiden, siger Rita.
Derfor var hendes budskab til de danske tilhørere på kvindekonferencen i København da også:
– Vær ikke bange for smerte i dit liv. Smerte former dig og gør dig til den person, du er i dag. Jeg siger ikke, at alt kun kan ske gennem smerte. Men når smerten kommer, så omfavn den. For den vil gøre dig til et stærkere menneske.
Og hun slutter af:
– Selvom du falder, vil du rejse dig op igen og have lært en vigtig lektie. Det er mit vidnesbyrd og det samme vidnesbyrd, man hører fra mange mennesker, der bor i den arabiske verden.
Klip fra transmissionen nytårsaften 2011 kan ses på YouTube her: http://www.youtube.com/watch?v=XQWoKOsrt_I
Fakta:
Sat-7s fire kanaler –
Sat-7 ARABIC,
Sat-7 PARS (persisk),
Sat-7 KIDS (børnekanal på arabisk) og
Sat-7 TÜRK – kan ses via satellit i mere end 70 nationer i Europa, Nordafrika, Golfstaterne og Mellemøsten.
Mellem ti og tolv millioner mennesker ser regelmæssigt Sat-7, der sender døgnet rundt på de tre hovedsprog: arabisk, farsi og tyrkisk.
Den mest populære kanal er Sat-7 KIDS, der ses af millioner af børn i den arabiske verden.
Af Karin Borup Ravnborg