Altid missionærer

På søndag er det 50 år siden, Anne-Lise og Peter Løbner-Madsen forlod deres arbejde for at rejse til Afrika. De er stadig aktive missionærer…
Hvad er det at være missionær, er det ikke blot at stå på en prædikestol i en flot kirke og fortælle bibelhistorier, som mange har hørt i skolen engang for mange år siden?
Hvis vi spørger missionærparret Anne-Lise og Peter Løbner-Madsen, vil de efter 50 år kunne fortælle, at deres opgaver har været mange forskellige, alt efter hvilket land og hvilke behov, der har været.
Anne-Lise og Peter Løbner-Madsen er i dag henholdsvis 76 og 80 år, men arbejder stadig på ”missionsmarken”.

Et kald for livet

– Et kald er for livstid, og Guds løfter gælder og står fast uanset, hvor meget eller hvor lidt vi formår, når vi bliver ældre. Derfor bliver vi ved med at gøre det, vi føler, Gud leder os til, siger Peter.
Anne-Lise og Peter er udsendt fra Betania Kirkecenter i Blåhøj, hvor 50 års jubilæet fejres på søndag den 11. november kl. 10-16. De er begge født i Rødding sogn omkring fem kilometer fra hinanden, men de kendte ikke hinanden, før de blev voksne.
– Da jeg blev kristen som 13-årig, bad jeg Gud om at give mig ord fra Bibelen, som jeg kunne forstå. Jeg fik nogle ord om, at jeg skulle rejse ud og fortælle mennesker om Jesus, fortæller Anne-Lise. Peter supplerer:
– Jeg er vokset op i kristent hjem og var glad for det og havde en god barndom. Jeg kom til tro som 17-årig. Efter militærtjeneste følte jeg et kald i mit hjerte til at give mit liv til mission.

Til Tanzania i 12 år

Anne-Lise og Peter havde været gift i syv år, inden de i 1962 blev indsat til missionæropgaven. Efter et bibelskoleophold og en rejse rundt til menighederne i Danmark for at fortælle om deres kald, kom de også til Betania Kirkecenter i Blåhøj.
Det første fremmede land, Anne-Lise og Peter blev udsendt til, var Tanzania, hvor de boede fast sammen med deres børn og kun kom hjem med nogle års mellemrum.
I årene 1975-1983 var de ansat som præstepar i Betania Kirkecenter, så børnene kunne komme hjem for at gå i skole og tage en uddannelse. I den periode var de ofte på forskellige missionsrejser.

Malawi og Mellemøsten

Anne-Lise og Peter er stadig missionærer, dog på en lidt anden måde end i begyndelsen. I dag har de fast base her i Danmark og tager nogle gange om året af sted for at arbejde i Malawi, Tanzania og Kenya.
I Israel har parret blandt andet hjulpet med at oprette dyrehaver til psykisk syge børn, hvor de lærer at fodre og pleje dyrene. Det har vist sig, at børnene kan gå meget ned i medicinforbrug eller bliver helt raske, når den medicinske behandling kombineres med at passe dyr.
Dette koncept er nu kopieret til ca.100 andre steder i Mellemøsten.
I løbet af de 50 år har Anne-Lise og Peter blandt andet forkyndt evangeliet, hjulpet socialt, bygget skoler, kirker, klinikker og børnehjem. De uddanner så vidt muligt de lokale folk, så de derefter kan oplære hinanden og klare sig selv så meget som muligt.

Har skrevet 25 bøger

For Anne-Lise og Peter har det både været spændende, men også udfordrende at arbejde som missionærer. Fra starten fik de 800 kr. om måneden, som ikke rakte ret langt, men mange enkeltpersoner har støttet dem igennem alle årene.
Anne-Lise og Peter har haft mere fokus på livsværdier end på penge. De har med egne øjne set, hvordan mennesker og deres livsvilkår er blevet forvandlet ved tro på evangeliet, og de har oplevet en stor tilfredsstillelse derved, som har været noget af det bedste for dem.
– Det værste vi kunne opleve var, når vores tre børn blev ramt af sygdom eller forskellige afsavn. Det gjorde ondt langt ind i vores hjerter, fortæller de to.
Anne-Lise og Peter har gennem årene skrevet over 25 bøger. I anledning af jubilæet udgiver Anne-Lise en ny bog, som hedder: ”Guldkorn på vores vej”. I bogen fortæller Anne-Lise om, hvordan Gud har talt til hende gennem årene, der er gået.
Af Birte Olsen