Danskere tager til Sverige for at få ulovlige aborter

Et flertal i Europarådet vil bekæmpe kønsbestemte aborter, hvor piger frasorteres. – Den veluddannede del af befolkningen tager meget let til udlandet for at få lavet de her aborter, fordi det jo er tilgængeligt og let at komme til Sverige.

Birgit Petersson er lektor, speciallæge i psykiatri og medlem af Abortrådet.

Speciallæge Birgit Peterson fra Abortrådet tager stærk afstand fra abortturismen. Hun mener, det skyldes ’forkælelse’ og frygter, at trafikken vil fortsætte.
Både DR og TV2 har fornylig sat fokus på det problem, at kvinder kan få foretaget abort i Sverige, hvis fosteret fx har det ’forkerte’ køn. Og det er altså ikke bare noget, som forekommer blandt kvinder af anden etnisk herkomst eller i fx lavindkomstgrupper.
Danmark har en abortgrænse ved 12. uge. En scanning fra uge 14 kan oplyse barnets køn – og hvis det ikke er som ønsket, vælger nogle at tage til Sverige, hvor man kan få abort indtil 18. uge.
Men denne praksis har nu fået scanningsklinikken ”Lille Københavner” til at stoppe de tidlige kønsscanninger. Indehaveren, Robert Kinnerfelt, er rystet over, at folk efter en kønsscanning har valgt at få fjernet fosteret i Sverige.

Skamfering eller drab

– Det er udtryk for et frihedstyranni, siger KDs nye landsformand Stig Grenov. Politikerne vover ikke at begrænse den enkeltes valgfrihed, så moral handler mere om borgernes følelser end om et forsvar for den svage part.
Hvis herboende piger bliver omskåret i Somalia, bliver deres forældre straffet – og med god ret. Men hvis man får udført en abort i Sverige efter et afslag i Danmark, sker der intet. I Somalia skamferer man en pige. I Sverige tager man livet af et barn. Men en obligatorisk rådgivning kunne have reddet flere tusind fostre, mener Grenov.
Næsten alle er rystede over abortturismen. Europarådet understreger de enkelte landes pligt til at bekæmpe kønsbestemt abort og holde øje med kønsfordelingen. Også Danmark har denne pligt og skal aflægge rapport til Europarådet om situationen i 2015.
Bodil