Danskerne vil udvide skolens kristendomsfag

Mange danskere vil ændre faget ”kristendomskundskab”. 23 procent vil inddrage alle religioner.
Det diskuteres jævnligt om folkeskolen skal reformeres og faget kristendomskundskab reformuleres.
Nu har analyseinstituttet YouGov sammen med gratisavisen metroXpress foretaget en undersøgelse blandt 1000 tilfældigt udvalgte danskere og spurgt om de er enige i, at fagets indhold og navn bør ændres.

Delte meninger

Ja, faget kristendomskundskab bør ændres, så det omfatter alle religioner svarer 23 procent. Det bør ændres, så det omfatter livssyn og etik i bred forstand, svarer 37 procent. Og 33 procent mener, faget skal blive ved at være som det er.
Det får metroXpress til at konkludere, at ”det er på tide, at faget kristendomskundskab i folkeskolen bliver støvet af og opdateret med et nyt navn og nyt indhold”. Det mener over 60 procent af de adspurgte…”
Men det fremgår ikke, om de samme personer har svaret på begge spørgsmål. Og procentsatserne går ikke op i 100 – hvor er de sidste syv procent blevet af?
Desuden indgår kundskab om etik, moral og andre religioner allerede i kristendomsfaget – blot ud fra en kristen vinkel.

Ikke forkyndelse

Fagets navn har siden sin indførsel i 1975 været diskuteret flere gange. Dengang blev formuleringen ”kundskab” pointeret for at understrege, at det ikke drejer sig om forkyndelse.
De ny meningsmåling overrasker ikke lektor på SDU, Annika Hvithamar, der har forsket i religionsundervisning.
– Der er ingen modstand mod at få informationer om forskellige religioner, og at få undervisning af en folkeskolelærer om religioner bliver opfattet ligesom at få undervisning i Frankrig eller Tyrkiets historie, siger hun til metroXpress og tilføjer, at den opfattelse er blevet mere og mere udbredt i de sidste 10-15 år.

Kristent fundament

Politisk ønsker Socialdemokraterne at ændre navnet til ’religion’: ”…for vi lever i et samfund, hvor børn kommer fra forskellige kulturer og religioner”, siger partiets børne- og undervisningsordfører, Troels Ravn.
Hans kollega hos Dansk Folkeparti er uenig: ”…kristendommen er jo vores fundament, og noget vi skal kende til, om vi vil det eller ej,” siger Alex Ahrendtsen og hæfter sig ved at kun 23 procent vil ændre faget til at omfatte alle religioner.