TV stationer opfylder kristne juleønsker – måske

KLF, Kirke & Medier har sendt juleønsker til DR og TV2. DR holder kortene tæt til kroppen, og TV2 kan kun love julekoncerter på Charlie. Men begge stationer vil formidle kirkelige programmer.
Julen nærmer sig, og det er på høje tid at skrive sin ønskeseddel, hvis man vil påvirke hvilke pakker, der skal ligge under juletræet i år.

I DRs julekalender ”Julestjerner” ser den legendariske rockmusiker Big J (Troels Lyby) lyset, da han får øje på julestjernen, og digter en musical, der bygger løst på Juleevangeliet. Foto: DR.

Mange af mediebrugerorganisationen KLF, Kirke & Mediers medlemmer har indsendt en ønskeseddel til tv i julen.

Jesus og Josefine på førstepladsen

På den absolutte førsteplads kommer altså ønsket om en julekalender med kristent indhold. Her nævnes bl.a. ”Jesus og Josefine” og ”Pagten”. ”Jesus og Josefine” blev vist første gang på TV2 i 2003, og ”Pagten” blev vist på DR1 i 2009.
– Jeg ønsker mig en julekalender, som ikke kun handler om nisser og julesne. Heller ikke om gaver og julehygge, men om hvem Jesus var, og hvad han kan gøre i menneskers liv i dag, siger Hanne Heiden.

Film med budskab

På andenpladsen kommer ønsket om kristne film i julen, især dem, der handler om julens budskab om Jesu fødsel. Her nævnes ”Vejen til Betlehem – det sande juleeventyr”, der fyldte biograferne herhjemme i 2006.
– Film og radioudsendelser skal gerne ha’ et klart og målrettet budskab, så både børn, unge og voksne i fællesskab kan føle sig godt tilpas og fornemme en god morale i budskabet, siger Hilda og Erik Nielsen. På tredjepladsen over juleønsker kommer julekoncerter, salmer og sange over julens temaer.

Dokumentarer og film

På fjerdepladsen kommer ønsket om dokumentarer om de begivenheder, der omkranser julen. Til sidst i top 5 listen kommer bibelske film i øvrigt.
– De fem juleønsker fra KLF, Kirke & Medier er et fint initiativ. Det er gode indspil, som jeg også kan genkende fra vores programmer i julemåneden de senere år, siger Inger Bach, der er direktør for DR Danmark.
Danmarks Radio sender tre julekalendere i år: Julestjerner på DR1, Jul i Kommunen på DR2 og Bamses julerejse på Ramasjang. I Julestjerner er en musical bygget løst op omkring Juleevangeliet.

Forslag er noteret

Inger Bach vil gerne opprioritere det kristne stof:
– Det er ingen hemmelighed, at vi gerne vil sende programmer med en kristen og kirkelig profil. Vi gør det ikke kun, fordi vi er forpligtet til det via formuleringen i medieforliget. Vi gør det med stor glæde og engagement. Det er noget helt naturligt for os.
– Tak for jeres indspil, som er på den lange bane, forstår jeg. De er hermed noteret, siger Inger Bach om KLFs program-ønsker i julen.

Kan kun love koncerter

Michael Hansen fra TV2 Kommunikation svarede med det samme, at juleønsket om ”Jesus & Josefine” ikke kan opfyldes, fordi julekalenderen allerede er genudsendt én gang. Der er heller ingen planer om at sende ”Vejen til Betlehem”, da rettighederne til filmen er udløbet. Der er heller ingen planer om dokumentarer og bibelfilm – men julekoncerter er under opsejling.
– På TV 2 Charlie er der et par julekoncerter på vej på skærmen i december, røber Michael Hansen. Datoerne er imidlertid hemmelige, idet disse koncerter indgår i Charlies kalenderpakker til seerne.
Af julekalendere viser TV2 Jul i Valhal og The Julekalender.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kirkestof integreret

Men hvad er så TV2s holdning til kristent og kirkeligt stof?
Her sendte Michael Hansen TV2s public service redegørelse fra 2011, hvor der bl.a. står, at TV2 har valgt at integrere de kirkelige emner i kendte programformater og hos TV2-regionerne i deres nyheds- og magasinprogrammer.
– Ved at integrere i kendte formater kan man få danskere til at se emner, som de ellers ville fravælge, hvis det blev serveret som enkeltprogrammer med titel som fx et kulturmagasin eller et magasin om kirke eller religion.