Xi Jinping bliver leder i Kina

Kommunistpartiets 18. kongres valgte vicepræsident Xi Jinping som afløser for Hu Jintao, både som generalsekretær for partiet og som præsident.Vicepræsident Xi Jinping var eneste kandidat til de to poster som generalsekretær og præsident efter Hu Jintao.

Xi Jinping besøgte Barack Obama i Det Hvide Hus i februar.

Over 2.000 delegerede på kommunistpartiets 18. kongres valgte Xi Jinping til de to top-poster. Xis far var en af grundlæggerne af partiet, som har 82 millioner medlemmer.
Partikongressen udpegede centralkomiteens 200 medlemmer og politbureauets 25 medlemmer samt den kommission, der kontrollerer hæren.

Generalsekretærposten

Magten i Kina ligger ikke hos præsidenten men hos politbureauets stående udvalg, der består af fem til ni medlemmer.
Der er dog et vist personsammenfald: Politbureauet ledes af partiets generalsekretær, som indtil nu har været præsident Hu Jintao.
Xi Jinping bliver i første omgang generalsekretær for partiet. Derimod tiltræder han først officielt som præsident fra marts 2013.

Besøgte Obama i USA

I februar i år besøgte den daværende vicepræsident USAs præsident Barack Obama i Det hvide Hus. Allerede dengang forventede man, at den 58-årige Xi Jinping skulle overtage præsidentposten i Kina. Obama og Xi Jinping talte bl. a. om handelsaftaler, økonomi og menneskerettigheder.

Menneskerettigheder

Xi Jinping fastslog, at der er sket enorme fremskridt med menneskerettighederne i Kina gennem de sidste 30 år. Han erkendte dog, at visse ting stadig kan blive bedre.
Eksperter foreslår nu, at familier i Kina skal have lov til at få to børn. På grund af et-barnspolitikken er der nu et stort underskud af piger og unge i Kina.