– Kom som du er

Det er nærmest væltet ind med nysgerrige til de to første gudstjenester for den nye kirke i København. Præst Thomas Hansen ønsker at lave en kirke til alle mennesker.Der er de sidste 10-15 år startet flere nye frikirker i København. Og de er ofte meget velbesøgte. Det seneste skud på stammen er Hillsong Church Copenhagen, opkaldt efter den autralske mega-kirke Hillsong.

– Vi kom ikke til Danmark med svaret på, hvordan en kirke bør se ud, og hvordan det bør gøres. Vi har en måde at udarbejde kirke på, som nogle kan lide og andre ikke, siger Thomas Hansen, som er præst i den nye Hillsong-kirke.

Men hvorfor starte en ny kirke? Er der ikke allerede nok at vælge imellem, vil nogle måske tænke.
– Hvorfor ikke? Så længe der er mennesker, der ikke kender til Jesus, er der brug for kirker til at nå dem. Vi kommer ikke med et anderledes evangelium end de mange fantastiske kirker, der allerede er her og som gør et utroligt godt arbejde. Når alt kommer til alt, så er det ikke navnet på kirken, der frelser og bringer forvandling, men det er Jesus, siger Thomas Hansen, som er præst i den nye kirke.
Han flyttede til Sydney, da han var 19 år, og nu 12 år senere er han tilbage i Danmark med en kone og to børn. Det han umiddelbart savner mest, er selvfølgelig strandene og vejret. Det er svært at fortænke ham i det i denne kolde tid.
– Jeg tror ikke, vi har nok plads i dette blad til at skrive, hvordan det har påvirket mig med hensyn til forskellene. Selvfølgelig er der forskelle som i alle andre lande, men vi er her ikke for at bygge en dansk kirke, eller en australsk kirke; vi er her for at bygge en ”Kingdom”-kirke. Det er den kultur, vi sigter efter.

Stadig i en proces

De to første gudstjenester blev holdt meget centralt i Copenhagen Jazzhouse lige ved siden af Strøget. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være.
– Kirken er i en proces. Vi er måske ankommet til Danmark og København, men vi er endnu ikke ”ankommet” til stedet, hvor denne kirke skal være. Vi havde vores første to møder i Copenhagen Jazzhouse, men den næste er i en kirkebygning, fordi vi har dåb den søndag. Hvor vi er efter det, er stadig usikkert. Men de folk, der er i Hillsong Church Copenhagen, er meget fleksible og klar på hvad som helst, siger han. (Man kan finde, hvor kirken holder sin næste gudstjeneste på Facebook.com/HillsongChurchCopenhagen.)
Han understreger, at Hillsong først og fremmest er en lokal kirke.
– Såde ti menigheder, der er rundt omkring i verden, har været tænkt igennem og er nøje planlagt. København var en beslutning, der blev truffet efter samtaler med Brian og Bobbie Houston, som er vor Senior Pastors, min kone og jeg og vores ældstefor et par år tilbage.

En kirke for alle aldre

Til de to første gudstjenester har der været mange unge mennesker i forhold til mange andre kirker. Men Thomas Hansen understreger, at det ikke kun er en kirke for unge. Målet er at lave en kirke for alle mennesker:
– Du må have siddet i midten af en ung gruppe. Vores mål er ikke en aldersgruppe, men mennesker. Ung, gammel, rig, fattig, mand, kvinde- hvem som helst, når som helst, hvor som helst. Vores kirke har mennesker i alle aldre, men det, der kendetegner dem alle, er et ungt sind. Men vi er en ”kom-som-du-er”-kirke, da vi tror, at vi tjener en ”kom-som-du-er”-frelser.
Han tænker heller ikke i kirke-vante og kirke-fremmede. Hillsong vil nå alle mennesker, uanset hvor de er.
– Så længe folk bliver ved med at tage på arbejde, skole, klubber og fester, så når vi mennesker omkring os, ligegyldigt hvem de er.
Indtil nu har der i hvert fald været mulighed for at komme til kirken, hvis man ikke taler dansk, for gudstjenesten er foregået på en blanding af dansk og engelsk, men mest på engelsk.
– Vi er en kirke, der ønsker at nå dem, vi kan. Dette gælder også dem, der ikke taler dansk. I øjeblikket forgår meget på engelsk, fordi det er det sprog, som de fleste kan forstå til gudstjenesten. Vi arbejder på forskellige løsninger med hensyn til oversættelse til andre sprog fra dansk.

Vil elske Gud og livet

Thomas Hansen fortæller, at Hillsongs lokale vision er den samme, som kirken har globalt:
”To reach and influence the world by building a large Christ-centred, Bible-based church, changing mindsets and empowering people to lead and impact in every sphere of life.”, siger han på engelsk.
– Vores drøm er mennesker. At vi må elske Gud og mennesker samtidig med, at vi elsker livet, vi er givet.
– Vi kom ikke til Danmark med svaret på, hvordan en kirke bør se ud, og hvordan det bør gøres. Vi har en måde at udarbejde kirke på, som nogle kan lide og andre ikke. Min drøm er, at der må være mange kirker i hele landet – også i København, og med tusindvis af mennesker i dem, da der stadig er millioner, der skal nås. Vi elsker at bygge kirke, for i bund og grund var det det eneste, som Jesus sagde, at han byggede og bygger. Så sålænge Jesus og hans budskab prædikes fra talerstolen, så er vi fans af, hvad folk gør – lige meget hvad navnet over døren er.

Andre ’ungdomskirker’

Foruden Hillsong-kirken tiltrækker også Vineyard-kirken mange unge og unge familier i København. Kirken har netop fejret sin kun 15 års-fødselsdag, og den er fra en håndfuld medlemmer vokset til 500!
Kirken har købt en bygning på Nyvej 7, Frederiksberg.
Læs om Vineyard-kirken i næste nummer.