Ung social kirke i Kbh. vokser kraftigt

København Vineyard kan fejre 15 års fødselsdag i år, og kirken har oplevet store forandringer.Frikirken København Vineyard har netop holdt 15 års fødselsdag. Og kirken, som blandt andet er kendetegnet ved, at der kommer mange unge, har oplevet konstant vækst, siden en lille gruppe på 12 mennesker besluttede sig for at starte en ny kirke i København.

København Vineyard er vokset støt, siden kirken i 1997 havde sit første møde. I dag er kirken fyldt af unge, studerende og børnefamilier. Der er desuden sat en masse forskellige sociale tiltag i gang.

Der står små stearinlys på trappen op til kirken. De lyser godt op, for klokken er lidt i syv, og det er helt mørkt udenfor. Jeg bliver hilst velkommen af et par glade mennesker, som står klar ved døren. Rundt omkring står folk med kaffekopper og hilser på hinanden med knus og smil. Jeg hænger min jakke i garderoben og fortsætter ind i kirkesalen. Lyset er dæmpet, og der står endnu flere stearinlys på de små cafeborde.
Lovsangsbandet går på scenen, og efter en halv times lovsang bydes der velkommen. Derefter er der kaffepause, hvor folk hilser og snakker med hinanden. Den afslappede cafe-stemning fortsætter, selvom det kan være svært at komme frem til de små kaffeborde, fordi der er så mange mennesker.
Flemming Mølhede, som er den ledende præst, prædiker, og der sluttes af med en opfordring til at gå til forbøn i den ene side af kirken. En enkelt kommer op foran og deler et profetisk billede, han har fået.
Da den sidste lovsang er spillet, opfordres man til at fortsætte snakken på en nærliggende cafe lidt længere nede af vejen. Det benytter mange sig af – ikke mindst de mange studerende med fleksible skoleskemaer.

Fordoblet på 4 år

Efter at have lejet sig ind forskellige steder siden 1997, købte Vineyard i 2008 en bygning på Nyvej 7 på Frederiksberg. Den ekstra plads har gjort det muligt for kirken at vokse endnu mere, så de 250 medlemmer på bare 4 år er blevet fordoblet til nu 500 medlemmer. Det er særligt studerende, unge og børnefamilier, som kommer i kirken. Men alle aldersgrupper er repræsenteret.
– Det, der tiltaler mig, er en frihed fra kulturelle kirketraditioner, der gør, at den aktuelle kirke ER aktuel og ikke fastlåst i tidligere tidspræg – samtidig med at kristendommens historiske rødder æres, siger Jonas Konski, som er kommet i kirken i mange år. Vera Sønderby kommer også hver søndag i kirken, og hun får lyst til at invitere andre med i kirken:
– Vineyard er et sted, hvor jeg har lyst til at invitere andre med hen, så de kan få lov at opleve det samme som jeg: Et kærligt fællesskab, god og udfordrende forkyndelse og tilbedelse af Gud.
Samtidig blev flytningen startskuddet for en række initiativer til socialt arbejde, som udgår fra kirken. Her kan blandt andet nævnes initiativet Plan A, hvor 11 kvinder fra kirken jævnligt besøger udenlandske prostituerede og handlede kvinder på byens bordeller, et socialt arbejde blandt hjemløse samt projektet ”handymændene”, hvor 18 mænd fra kirken i et samarbejde med mødrehjælpen på Frederiksberg hjælper enlige mødre med praktisk arbejde.

Ikke for sig selv

For præsterne er det vigtigt, at kirken rækker ud til byens borgere og gør en forskel for dem. Helle Samuelsen, som er præst i kirken, har været med til at starte et arbejde op for de prostituerede i byen.
– København Vineyard er ikke en kirke, der er til for sig selv. Vi er til for vores by. Det betyder, at vi er et meget varmt og åbent fællesskab, hvor vi gør alt, hvad vi kan, for at alle må føle sig velkommne og inkluderede. Igennem de 15 år er mange søgende mennesker blevet inspireret i deres trosrejse, har skabt dybe venskaber og fundet nyt håb og mod på livet, siger Helle Rønne Samuelsen.
Vineyard ønsker også at starte flere kirker op i Danmark. I 2002 startede den første Vineyard-kirke i Roskilde, og i år er der netop startet en ny Vineyard-kirke i Odense. Desuden samarbejdes der med den svenske Vineyard i Malmø og andre nærliggende kirker.