Fra sygdom Til sundhed

Du er velkommen til at skrive til mig og stille mig spørgsmål. Der vil blive bedt for alle brevemner. Ønskes en salvedug tilsendt, medsend da venligst adresseret og frankeret svarkuvert (normalkuvert 8,00 kr.). Salvedug kan ikke rekvireres over internettet.
Orla Lindskov Christensen
Anne Maries Vej 16
9000 Aalborg
– Orla@Udfordringen.dk.

Spørgsmål 1:

Mine drenge er altid syge

Kære Orla Lindskov
Jeg har et par spørgsmål til dig.
Jeg er en kristen kvinde på 36. Jeg er mor til 3 drenge 6, 8 og 9. Jeg synes, at mine 3 drenge er syge hele tiden. De bliver let forkølede, døjer med ørerne, ligger syge med influenza. Desuden døjer de med udslet i huden på grund af allergi. Mælk kan ingen af dem tåle.
Vores læge forsøger alle mulige løsninger og hjælpeforanstaltninger på det lægelige plan. Han gør det i den bedste mening. Men der er ikke rigtig noget af det, der hjælper. Børnenes legemlige problemer næsten vælter ind ad døren til os. Min mand og jeg er meget trætte. Vi har eget firma og er som sådan hårdt spændt for hver dag. Vi mærker krisen, og pengene til vores firma kommer bestemt ikke af sig selv. Vi mangler tid, også til drengene.
Jeg har været hos en psykoterapeut angående min mand og mig og på grund af drengenes svaghed. Psykoterapeuten og jeg talte om mange ting. Blandt andet, hvordan vi prioriterer vores tid. Hun sagde, at vi skulle bruge mere tid på drengene og mindre tid på firmaet. Det er svært at føre ud i livet. Det er selvfølgelig rigtigt, at vi måske ikke bruger nok tid på vores drenge. Vi bruger al den tid, der er tilovers. Det er ofte ikke ret meget. Men vi skal jo også have mad på bordet. Eller hvad mener du?
Psykoterapeuten sagde for øvrigt også, at jeg skulle huske at tage mine drenge op og nusse og pusse med dem. Hun sagde, at der ikke er noget, der er mere sundhedsfremmende end at kramme drengene og at nusse og pusse med dem. Det har jeg ikke tænkt så meget over. De er jo drenge og er nok lidt generte. Hvad mener du om dette?
Under alle omstændigheder vil jeg gerne have forbøn for og 3 salveduge til mine drenge.
På forhånd tak.
Venlig hilsen
En træt mor

Svar 1:

Kærlighed og kærtegn fremmer helbredet

Kære trætte mor
Selvfølgelig skal I have mad på bordet. Det kan vi ikke blive uenige om. Men jeg tror fuldt og fast på, at den tid I bruger på at give jeres drenge tid og kærlighed, den tid vil I ikke komme til at mangle på anden vis. Det tror jeg, at Gud vil sørge for.
På den anden side vil den tid, som jeres drenge skulle have haft, men som I bruger på noget andet, den tid vil I aldrig få velsignelse af.
Med hensyn til psykoterapeuten og det med at kramme og nusse-pusse drengene, så tror jeg faktisk, at den psykoterapeut har fat i noget meget væsentligt. Lad mig illustrere det med følgende:
Man lavede en undersøgelse på Ohios Universitet for nogle år siden. Undersøgelsen bestod i, at man gav nogle kaniner en nærmest giftig, kolesterol-holdig kost, som skulle tilstoppe kaninernes blodårer. Herved ville man efterligne den virkning, som giftig, kolesterol-holdig kost har på de menneskelige blodårer med tilstopning.
Man opdelte kaninerne i en række grupper. Resultaterne var stort set ens dårlige i alle grupperne, undtagen i en bestemt gruppe. Den gruppe viste 60% færre dårlige symptomer. Der var ingen naturlig, logisk forklaring på fænomenet, da alle kaniner fik samme giftige, kolesterol-holdige kost.
Så opdagede man helt tilfældigt, at den student, der havde til opgave at fodre denne specielle gruppe kaniner, kunne lide at tage dem op hver især og klappe og kæle med dem. Han sad kærligt og nussede og pussede med hver kanin i hans gruppe, før han fodrede den. Overraskende nok viste det sig, at hans måde at være på over for kaninerne satte dem i stand til at tåle den næsten giftige kolesterol-holdige kost.
Man gentog oven i købet eksperimentet og samme resultat viste sig igen. De kaniner, der blev behandlet neutralt, blev syge af kosten. De kaniner, der blev behandlet kærligt, klarede sig forbløffende bedre.
Jeg tror, det forholder sig på samme måde med os mennesker. Kærlighed og kærtegn fremmer vores helbred. Jeg tror, din psykoterapeut har fået fat i noget meget væsentligt.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Spørgsmål 2:

Min mand fik hjerteslag

Kære Orla Lindskov
Da min mand er blevet hjertepatient efter et voldsomt hjerte-tilfælde, vil jeg hermed bede om din forbøn for ham, og om du vil sende ham en salvedug.
Hvis der ud over det er nogle ord, du vil give mig med på vejen, vil det være meget velkomment.
Venlig hilsen
K.

Svar 2:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vis din kærlighed

Kære K.
Jeg har bedt for din mand og sendt en salvedug til ham, og med hensyn til nogle ord til jer, vil jeg blot sige, at næst efter bøn sammen og forbøn, er glade og kærlige omgivelser det bedste, man kan give til enhver syg.
I Amerika har en undersøgelse af mandlige hjertepatienter vist, at den mest betydningsfulde faktor ved overlevelse af hjerteanfald, det vil sige, det der gør forskellen mellem liv og død, ikke havde så meget at gøre med kost, motion, tobaksrygning eller livsvilje. Selvfølgelig havde disse faktorer også betydning. Men de mænd, der overlevede, følte, at deres koner elskede dem, mens de mænd, der ikke følte sig elsket, var tilbøjelige til ikke at overleve. Forskerne fandt ingen anden sammenhæng, der var så stærk.
Bibelen taler også meget stærkt til os om betydningen af den indbyrdes kærlighed. Læs fx hvad den gamle apostel Johannes skriver som en formaning til de kristne i 1. Johannesbrev kap. 4, v. 7-9, og i v. 11:
– ”Mine kære, lad os elske hinanden, for kærligheden er af Gud, og enhver, som elsker, er født af Gud og kender Gud. Den, der ikke elsker, kender ikke Gud, for Gud er kærlighed.”
Og videre i v. 11: – ”Mine kære, når Gud har elsket os således, skylder vi også at elske hinanden.”
Det var de ord, jeg gerne ville give dig med på vejen.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Min oplevelse:
Kære Orla Lindskov
Da jeg før har haft stor hjælp af en salvedug fra dig til mit syge barnebarn, tillader jeg mig at skrive til dig igen.
Nu drejer det sig om min mand på 80 år, som har fået Parkinsons sygdom for et år siden.
Jeg beder dig om, at du vil bede for, at hans rysten må forsvinde.
Må Gud velsigne dig i din tjeneste.
Hjertelig hilsen
E.