Hverdagsbibelen er nu tilpasset internet og app’s

Forlaget Scandinavia har forbedret sin udgave af Bibelen på nettet. Bibelen på hverdagsdansk findes nu på alle digitale platforme. – Vi ønsker at bringe Bibelen ind i danskeres hverdag – og hverdagen er i høj grad blevet digital, siger direktør for Forlaget Scandinavia, Jacob Vium.

Generationsskifte: Sønnen Jacob er nu direktør for forlaget, som faderen Jørgen Vium Olesen startede i 70’erne.

Forlaget offentliggør nu fire nye digitale initiativer, samt forbedringer af den bibel e-bog, som blev tilgængelig sidste år.
– De fleste af os forbinder stadig bibellæsning med vores dejligt slidte murstensbibel, med kuglepensunderstregninger og et hav af mindeværdige bogmærker.
Men den digitale verden har nogle fordele, som den trykte Bibel bare mangler. Vi har nu vænnet os til internetlinks, googlesøgninger og facebooknyheder, forklarer han.
Forlagets mundrette og letforståelige oversættelse Bibelen på hverdagsdansk er nu ikke blot tilgængelig som trykt bog i en lang række udgaver, men også som eBog, hjemmeside, app og digital studieudgave.

Forbedret eBibel

– Vi har udviklet en elegant og velfungerende eBog af Bibelen på hverdagsdansk, som jeg også personligt bruger til bibellæsning med stort udbytte, fortsætter Jacob Vium.
– Når jeg er på farten, er det smart kun at medbringe min iPad eller telefon, hvorfra jeg kan bruge denne eBog – selv om jeg ikke er på internettet.
Samtidig kan jeg med et tryk på en note eller krydshenvisning hoppe direkte til forklaringen eller henvisningen og med et enkelt tryk hoppe tilbage igen. Dette gør faktisk, at jeg oftere ser på noterne og de gammeltestamentlige henvisninger, end når jeg læser i den fysiske bibel, siger han.
Forlagets eBog koster 99 kr. via iTunes, og den kan også købes hos mange andre online distributører. Det kan man finde mere om på www.forlagetscandinavia.dk/ebibel.

Der er nu mulighed for at læse Bibelen med interaktive henvisninger. Derudover har Scandinavia lavet www.bibelweb.dk, hvor man altid kan læse den nyeste udgave af Bibelen på hverdagsdansk.
Gratis online-bibel

Og der er ikke bare tale om kold business. Det kristne forlag har også oprettet hjemmesiden www.bibelweb.dk.
Her kan man gratis gå ind og læse og søge i den nyeste version af Bibelen på hverdagsdansk. Her kan man også gratis oprette en blog og skrive sine tanker, spørgsmål og refleksioner om Bibelen.
Fra hjemmesiden er det nemt at dele sine yndlingsvers på Facebook og Twitter, samt diskutere emner eller passager.

Forbedret søgning

– Vi har nu haft siden online i over et år, hvor vi har prøvet forskellige ting af og lært af vores fejl. Fx brugte vi til at starte med Googles søgemaskine til bibelsøgning, hvor vi samtidig kunne generere noget reklameindtægt. Men det viste sig hurtigt at skabe problemer, da reglen så er, at de første 3 søgeresultater er styret af Google og derfor kan være hvad som helst. Og det er let at forestille sig, hvor galt det kan gå, hvis man ønsker at vide, hvad Bibelen har at sige om mad, sex, homoseksualitet eller andre emner, og søger på det, bemærker han.
Googles søgemaskine er nu udskiftet med en bibelorienteret søgemaskine, som viser søgeresultaterne i den rækkefølge, de findes i Bibelen.
– Dette har vist sig at være meget mere hensigtsmæssigt og brugervenligt, siger Jacob Vium. Ønsker man at tjekke sidens muligheder, er der videoer, som nemt forklarer de grundlæggende funktioner.

Forslag velkomne

Jacob Vium fortsætter:
– Hjemmesiden kører stadig som Beta, hvilket vil sige, at den stadig er under udarbejdelse. Dette er for at kommunikere til brugerne, at der er mulighed for ændringer og tilføjelser, og at alle forbedringsforslag er meget velkomne, understreger Jacob Vium.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gratis Bibel-app

Bibelen på hverdagsdansk kan også læses gratis i bibel-app’en The Holy Bible fra non-profit organisationen YouVersion, som står bag den mest download’ede Bibel i verden.
Denne app kan fås til alle smartphones og tablets.
Alternativt kan man gå på bibelweb.dk fra sin telefon eller tablet. Og hjemmesiden vil tilpasse sig alt efter hvilket udstyr, man benytter.
Bruger man ofte denne metode, kan man på de fleste smartphones gemme hjemmesiden på sit skrivebord. På på den måde ligner og fungerer det næsten som en app. Begge dele kræver dog, at man har internetforbindelse. Man kan ikke læse Bibelen, hvis man er offline, som man kan, hvis man har e-bogen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Studiebibelen giver blandt andet mulighed for at se flere oversættelser samtidig.
Dansk studiebibel nu til rådighed

Hvis man ønsker at dykke mere ned i Bibelens tekster og læse noter og kommentarer, kan man nu købe og downloade Den Danske Studiebibel.
Det er en computerprogram til bibelstudie for både PC og MAC brugere.
Programmet gør det muligt for brugeren at sidestille og sammenligne bibelvers på tværs af mange forskellige bibeloversættelser og sprog.
Man kan både vise den ved siden af hinanden og have flere faneblade, så man kan virkelig have meget åbent samtidig.
Man får også adgang til flere store bibelnote-samlinger fra anerkendte bibelværker.
Når man læser fx Bibelen på hverdagskdansk eller en af de otte andre bibeloversætttelser, kan man i et felt til højre for teksten slå op i noterne og forklaringerne, som dog er på engelsk. Det kører efter den systematiske metode, hvor kommentatoren tager vers for vers.
Studiebibelen koster 599 kr., og desuden kan man købe tre udvidelser for hver 49 kr. eller samlet for 99 kr.
Udvidelserne gælder to græske og en hebraisk ordbog, samt værktøjer, så grundteksten kan studeres grundigere af både teologer og lægfolk.
Ud over Bibelen på hverdagsdansk er de otte andre bibeloversættelser: fire gamle danske bibeloversættelser, en svensk, en norsk og to engelske (KJV/ASV). Studiebibelen har en række grundtekster på græsk og hebraisk, som er linket til to græske og en hebraisk ordbog. For de græske teksters vedkommende er der også information om det enkelte ords grammatiske egenskaber.
Der er også otte store bibelkommentarværker tilknyttet.
Er man i tvivl om, at programmet er 599 kr. værd, kan man downloade en gratis version, hvor kun Salmernes bog og Johannesevangeliet er tilgængelige. Programmet kan downloades på: www.forlagetscandinavia.dk/dds.
Her kan man se alle specifikationerne – fx hvilke kommentarer og ekstra tekster, der er tale om. Og den elektroniske studiebibel kan altså downloades til både Windows baserede PC’er (XP, Vista, Win 7 og 8) samt til Apples Mac OS X 10.6 eller nyere.
– Vi tror på og beder til, at Danmark vil komme til at læse mere i Guds ord – og håber, at disse tiltag vil hjælpe i den retning, slutter Jacob Vium.

Bibelen på hverdagsdansk er senest udkommet i en gennemrevideret version i 2007. Det er en gennemrevideret nyoversættelse af den engelske ”Living Bible” og ”New Living Translation”. Formålet er at formidle Bibelen i letforståeligt sprog og samtidig korrekt.