Stig Grenow, KD:
– Alkohol væk fra ungdomsuddannelser

Selv om flere og flere ungdomsuddannelser indfører en strammere alkoholpolitik, mener
Kristendemokraternernes formand, Stig Grenow, stadig, at der skal strammes mere op.Danske unge har stadig et ekstremt højt forbrug af alkohol.
Men de mange mediebehandlinger af emnet har øjensynligt gjort en forskel.
Øregaard Gymnasiums rektor, Allan Kjær Andersen, gik for nylig ud med et forslag om en national handlingsplan imod druk. Og Stenhus Gymnasium i Holbæk har allerede for et par år siden indført et totalt forbud mod alkohol på studierejser.
Det er en udvikling, som Kristendemokraterne bakker op om.

Vaner opstår i hverdagen

– Men det er ikke nok at ”tørlægge” rejserne, fordi vaner opstår i det daglige, fortæller Kristendemokraternes formand, Stig Grenow.
– Vi ønsker alkoholfrie skoler og undervisningssteder med elever under atten år. Og at studierejser arrangeret af uddannelsesstedet naturligvis også skal være omfattet af forbuddet.
Især vinterferiens fulderier i Prag, som ikke var en officiel studietur, har vakt opsigt både i medierne og hos politikerne. Stig Grenow mener, at det er en letkøbt forargelse.
– Hvem var det, der lod børnene opdrage i institution, og sendte far og mor ud at arbejde, så vi alle kunne blive rigere? Det var selvfølgelig til en vis grad forældrenes eget valg. Men det var også de politikere, der kun havde øje for økonomi og vækst, mener han og understreger, at Kristendemokraterne gerne vil prioritere anderledes.
– Forældrene skal have tid og råd til at påtage sig forældreansvaret – til at være rollemodeller for deres børn. Det koster selvfølgelig penge, men dem må vi finde. For det første, fordi det kan betale sig i kroner og ører. Men det vigtigste er, at det giver mere helstøbte unge, mener han.

Liberal alkohol-tilgang

Ud over den generelle opstramning på ungdomsuddannelsesområdet, er der også universiteter, som er med på udviklingen. Desuden har enkelte kommuner forbudt alkoholservering ved forældrearrangementer – både med og uden børn.
Jakob Demant, lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, siger til Kristeligt Dagblad.
– Vi ser som regel en stor velvillighed over for at regulere i forhold til børn og unge, mens indstillingen til voksne og alkohol er meget liberal.
Eva

Stig Grenow, formand for Kristendemokraterne, mener politikerne selv bærer noget af ansvaret for unges ekstreme drukvaner.