Lille pengeinstitut går imod strømmen

Det er finanskrise. Alligevel låner Andelskassen Oikos penge ud. Det kan de, fordi kunderne strømmer til det lille pengeinstitut.Det er finanskrise. Alligevel låner Andelskassen Oikos penge ud. Det kan de, fordi kunderne strømmer til det lille pengeinstitut. Oikos inviterer til generalforsamling lørdag den 13. april.

Denne kvinde fra Kyrgyzstan kunne åbne en lille forretning med lån fra Oikos. Forretningen går så godt, at hun nu har råd til at sende sine børn i skole.

Danskerne vil vide, hvad der sker med deres penge, mens de står i banken. Pengene skal gavne så mange som muligt – ikke berige enkeltpersoner.
Derfor vælger flere og flere at flytte deres engagement til Andelskassen Oikos. Her får rådgiverne ingen bonus, her får bestyrelsesmedlemmerne intet honorar, og her gives ikke ublu direktørlønninger og gyldne håndtryk. I stedet er indskud med til at finansiere billige lån til verdens fattige.
Oikos’ værdigrundlag trækker flere og flere kunder i butikken. En af den er Tom Gundersen fra Vejle:
– Jeg har valgt Oikos, fordi jeg klart kan tilslutte mig etikken. Det handler ikke kun om at tjene penge, men om måden at tjene pengene på. Banker skal naturligvis tjene penge, men ikke for enhver pris. Og jeg vil hellere, at mine penge bruges til at låne penge ud til fattige, end at de bruges til at give en ekstra bonus til rige bankdirektører, siger Tom Gundersen.

Låner gerne penge ud

Den gode nyhed er, at kunder hos Oikos kan hjælpe verdens fattige lige meget ved at låne penge som at sætte penge ind. Begge dele giver renter, og det er renterne, der bliver til lån, som hjælper verdens fattige med at skabe sig et bedre liv. Blot i 2012 var 8,5 mio. kr. ude at arbejde.
En af dem, der har gavn af hjælpen, er Wilson Maina fra et af Nairobis slumkvarterer i Kenya. Wilson ernærede sig før ved gement tyveri. Nu har han opbygget egen forretning på byens marked og sparet op til eget hus. En spare-låne-gruppe fra en af Oikos’ samarbejdspartnere ledte ham på rette spor.
Og ja, de travle iværksættere betaler renter af mikrolånene. Kortfristede lån kræver øget administration, og renterne dækker bl.a. rejseomkostninger for de rådgivere, der rejser i landsbyerne og underviser i virksomhedsdrift.
En af iværksætterne er Palsang fra Katmandu i Nepal. Han har startet sit eget trekkingfirma med mikrolån fra Oikos og leder nu selskaber med op til 70 personer ad gangen på vandreture rundt i Himalayabjergene. Hans ekspeditioner har bl.a. ført helt op til 6476 meters højde på Mount Everest.

Omsætningen stiger

Andelskassen Oikos blev oprettet i 1989 med det formål at hjælpe mennesker i nød. Oikos er det græske ord for ”husholdning”, og hjælpen består i at stille startkapital til rådighed for verdens fattige, så de kan starte små virksomheder, brødføde deres familier og løfte deres lande ud af fattigdom.
”Giver man en mand en fisk, bliver han mæt en dag. Kan han låne til en båd, er han mæt resten af livet!” lyder det på Oikos.dk.
Lørdag den 13. april holder pengeinstituttet sin generalforsamling. Det sker hos Folkekirkens Nødhjælp, Nørrebrogade 15 i København fra kl. 12.30.
Her kan Oikos – trods sin beskedne størrelse – præsentere et særdeles tilfredsstillende regnskab. Omsætningen er vokset støt over årene og toppede i 2012 med 82,4 mio. kr. Årets overskud er på 332.000 kroner. Finanstilsynet blåstemplede Oikos ved seneste eftersyn. Med en solvens på over 15 procent er pengeinstituttet en sund virksomhed.

Yderligere information på www.oikos.dk.
• Læs Oikos årsrapport 2012 her: http://www.oikos.dk/idd397.asp
• Læs Finanstilsynets godkendelse her: http://www.oikos.dk/idn296.asp