Pinsen fejres i fællesskab

Flere steder i Danmark går kristne fra forskellige kirker sammen om at fejre pinsedag.
Bl.a. i Næstved, Aalborg og på Bornholm. Pinsedag og 2. pinsedag fejres med fælles udendørs gudstjenester i mange byer og provstier.

Henning Marcher er en af de tre, som står for prædike på 2. pinsedag i Næstved.

På Bornholm mødes alle frikirkerne i Kyllingemoderen kl. 10 Pinsedag, og i Aalborg mødes kristne fra alle kirker på Signalbakken kl. 8.30.
I folkekirken er det mange steder blevet tradition, at man holder en fælles udendørs gudstjeneste 2. pinsedag.
Men i bl.a. Næstved er frikirkerne også sammen med folkekirken. Her er det Næstveds Økumeniske Kirkenetværk som for 5. gang inviterer til fælles fejring af 2. pinsedag.
Årets tema er enhed. – Det var jo netop i pinsen, at den kristne kirke blev grundlagt som én kirke, forklarer sognepræst Henning Marcher.
Pinsegudstjenesten foregår på plænen ned til Susåen ved Herlufsholm kirke, hvis vejret er dårligt – inde i kirken.
De foregående år har de ca. 200 deltagere til arrangementet primært været menighedsmedlemmer i de op mod 14 kirker, som står bag arrangementet.
– Men det er åbent for alle, forklarer Henning Marcher og understreger:
– Selv hvis der ikke kommer andre, så er samspillet og enheden mellem de forskellige kirker, som deltager, også utrolig vigtigt.

Fokus på det, der samler

– Vi har arbejdet sammen i næsten 16 år nu, så vi har en vis erfaring i at tage hensyn. Det er også derfor vi slipper for protester og endda har biskoppens velsignelse til vores arrangement.
– Desuden handler arrangementet jo ikke om dybe teologiske udlægninger. Vi er optaget af at kommunikere, så det er forståeligt for alle deltagere. Og som kristne er der mere der samler, end der adskiller.
– Hvis man hører noget, man er uenig i, kan man glæde sig til, at det bliver ens egen tur til at prædike et par år senere, siger Henning Marcher med et smil.

Picnic og puslespil

Arrangementet begynder med processiongang med et kors fra skrænten ned mod scenen. I løbet af gudstjenesten vil der ud over salmesang og prædiken, også være skuespil, korsang og uddeling af puslespilsbrikker.
Efter gudstjenesten, som begynder kl 11, opfordrer arrangørerne til fælles picnic på græsplænen.