Vi skaber, fordi vi er skabt af skaberen

Tom Oddvar Gundersen skriver om sig selv på sin hjemmeside, at han altid er i bevægelse.

Tom Oddvar Gundersen

Et kort oprids af nogle af forandringsvejene i hans liv understreger det.
Først var han elektriker. Så blev han teolog og derefter pædagog. Til sidst har han uddannet sig fra Aarhus kunstakademi.
Han bor i Jelling og er gift med danske Helle og de har to voksne børn.
Men oprindelig er han halvt islandsk, halvt norsk og sin hustru mødte han i Sverige.
Hans tro er også en vandring. Han er opvokset som baptist og har været i forskellige frikirkelige sammenhænge, men i dag er familien tilknyttet den lokale folkekirke.

Fra danser til skulptør

Kunstnerisk begyndte han med dans og ballet i kirken.
– Jeg var aktiv i ”Kreativ Mission” i Sverige. De var nogle af de første til at bruge dans og drama i gudstjenesterne. Dengang var det lidt ugleset, nu er det mere almindeligt, fortæller Tom Oddvar Gundersen, som Udfordringen mødte på Imagine Arts Festival på Kolding Internationale Højskole i Kristi Himmelfartsferien.
– Gennem min uddannelse som pædagog fik jeg mere kontakt med de kreative fag og i årene på Århus Kunstakademi begyndte jeg med glaskunst for at ende med skulptur og maleri, fortæller Tom.
Selvom han i dag er 48, er han stadig optaget af, at kirken skal give mere plads til ”fine arts”, som han kalder det.
– For mig er Gud skaberen, som har skabt os i sit billede. Derfor er det også essentielt for os at udleve vores drivkraft til at skabe. Det er bundlinien af, hvem vi og Gud er, mener han.

Et af Tom Oddvar Gundersens kunstværker forestiller en kæmpestor kraftfuld engel. – Jeg er så træt af, når englebillederne er alt for nuttede, forklarer han.
Lidt anarkistisk

– Jeg har altid befundet mig udenfor mainstream og været lidt anarkistisk også i forhold til kirken. Men det kan Gud sagtens forholde sig til. Han er så meget større end det. Det er fodfolket, som er problemet, siger han med et smil og sin fine norske accent.
I sin kunst beskæftige han sig både med etiske spørgsmål, som i ”Sult booster økonomien”. Det er en serie af kunstværker skabt ud af frustrationen over, hvordan nogle banker skaber gevinst på andre menneskers sult.
– Når man bliver opmærksom på ting, må man gøre noget ved det. Det er vigtigt, at vi forholder os til etik og moral, hvor vi kan, mener Tom, som selv har skiftet bank af samme årsag.