Plads til at være sig selv

For de succesfulde forsangere i ’All Sons and Daughters’, handler lovsang om at reflektere Guds ord. De vil væk fra tendensen til at lave et gudstjenestesshow og ønsker at skabe et rum, hvor der er plads til både følelser og sandhed.Måske har du allerede opdaget det, men der synes at være en tendens til at lave lovsangsmusik, som er mere inderligt og med fokus på at kunne være sig selv.

Leslie Jordan og David Leonard er begge lovsangsledere i Journey Church i Franklin, som er en kirke der ikke tilhører nogen bestemt trosretning (hvis det er fuldstændig muligt…).

’All Sons and Daughters’ er et af de bands, som står for denne stil – og de er populære. Lyden kan sammenlignes lidt med den lyd, som man hører hos Mumford and Sons, The Avett Brothers, Neon Trees, The Civil Wars og andre.
Når det nu handler om at være ægte og ærlig i sit udtryk i lovsangen – påvirker det så musikken, hvilken periode i livet man er i?
– Ja, meget. Det har en stor betydning, hvor kirken er lige nu. Hvad sker der i vores netværksgruppe? Det påvirker os, siger Leslie Jordan.
– Vi er i en tid, hvor vi bare prøver at følge med i alt det gode, der sker i vores kirke. Det er ligesom en smuk rejse, hvor det er fyldt med fejring, og hvor vi søger sandheden. Så det er glæde, der er det udtryk, vi har lige nu, siger hun.

Hvem påvirker hvem?

Spørgsmålet er, om en lovsangsgruppe, som påvirker så meget rundt omkring i især Nordamerika, også påvirker deres egen kirke? Eller er det mere omvendt?
– Kirken påvirker os helt sikkert, men vi påvirker også kirken, siger de nærmest i kor.
De ser især to ”ben”, som lovsangen skal stå på: Følelser og sandhed:
– Det er begge dele. Sange kan betyde noget meget forskelligt for forskellige mennesker. Det er vigtigt, at der er sandhed i dem, men det er også vigtigt, at der er et sted, hvor folk kan udtrykke deres følelser, som de er lige nu, mener David Leonard, som understreger, at fokus må være klart:
– Vi prøver altid at sørge for, at der er et klart fokus på Gud i sangene. At de altid peger mod Gud, siger David Leonard.

Skal reflektere Guds ord

Leslie Jordan og David Leonard har et særligt forhold til lovsangen og ser friheden til at kunne udtrykke sig som helt afgørende i den sammenhæng:
– Vi vil gerne give folk frihed til at udtrykke sig sådan, som de har det. Der hvor de tilbeder, er et sted, der er helligt, og det vil vi gerne gøre plads til, forklarer Leslie Jordan og fortsætter:
– Vi begynder altid med at sige: ”Dette er et sted, hvor der er frihed”, forklarer hun om deres tilgang til alle koncerter såvel som til alle de gudstjenester, hvor de leder lovsangen om søndagen.
– Vi ønsker, at folk skal føle fuldstændig frihed til at lovsynge, som de føler sig kaldet til at gøre. For Skriften siger: ”Det vi kommer til Gud med, er nok for ham”. Og vi stoler på, at Helligånden lever i den frihed, siger Leslie Jordan.

Respekt for Ordet

De oplever selv en større lyst til, at der skabes så lille en afstand til Gud i lovsangen som muligt:
– Vi ser en øgende respekt for Ordet. Folk søger sandhed og ikke så meget show. De vil have noget, som er ægte. Og sådan har vi det også selv. ”Vi skal reflektere Guds ord i det, vi synger”, som vores præst siger det, forklarer David Leonard. Han fortæller også om, hvordan det at blive far for nylig har åbnet for en ny indgang til lovsangen.
– Jeg ser et større behov for Gud. Man oplever, at man er i en situation, hvor man ikke kan gøre noget. Så jeg oplever mere, at jeg ikke søger Gud for at få noget, men mere bare for at være der hos Gud i hans nærvær, slutter David Leonard om en ny stor inspirationskilde.