FOR KVINDER
Det vigtige nej

Ja tak! Ja, selvfølgelig vil jeg det! Du siger bare til! Når som helst, det passer dig!
Hov vent stop…
Hvad nu hvis du faktisk ikke har tid til at gå til flere møder, fordi dine børn ikke har haft kvalitetstid med dig hele ugen. Eller hvis du faktisk ikke kan nå at bage de småkager, fordi du også skal færdiggøre opgaven på jobbet inden deadline. Eller hvis du ikke har lyst til at gå til den koncert, fordi du faktisk har brug for at ligge på græsset og høre fuglene synge i stedet for.

”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.”, lover Jesus. (Mattæus 11,28). Dette løfte betyder ikke, at vi dermed har carte blance til at køre med på vognen og gøre og være alt for alle. Det betyder, at vi skal søge Ham og lade Guds ånd lede vores valg også i hverdagen.

Stress er nemlig ikke kun alt det, vi ikke når. Det er også alt det, vi ikke kan sige fra overfor. Stress giver sig udslag i mange gener som sygdom, irritation, vrede, grådtrang, manglende glæde og manglende sex lyst (især for kvinder). Små ting og store ting. Alt sammen med til at stress bygger sig op i din krop og dit sind.

Som kvinder i dag har vi så mange roller (især hvis du har familie). Hustru, mor, tjenesten i kirken, arbejdet, hjemmet, indkøb, madlavning, socialt samvær osv. Der er mange behov og mange, som har brug for dig. Og det er så svært at finde det lille ord frem, som er så vigtigt og dog så overset. Ordet er nej (gerne tilføjet et ”ellers tak”, da høflighed stadig er en dyd). Man kan godt sige fra på en høflig og kærlig måde. Men vi bliver nødt til at blive bedre til at turde vælge bevidst og beskytte vores familie og os selv ved at sige fra, før bægeret er fyldt. Det kan vi kun gøre ved at tage et grundigt kig på vores liv og begynde at vælge det fra, som ikke skal være der eller som fylder for meget. Derefter har vi mere overskud til at fokusere på det, som vi ikke kan eller vil undvære.

Hvis vi føler stress, er det fordi, vi enten har pakket for meget indhold eller det forkerte indhold ind i vores liv. Stands op, træk vejret dybt og mærk efter i dit eget liv hvad der er dit JA og ikke mindst hvad der er dit NEJ. Som man siger på engelsk: you can do anything, but you cannot do everything! (Du kan gøre hvad som helst, men du kan ikke gøre alt).

Af Camilla Eriksen
Skribent og rådgiver