Natteliv får kirke-omsorg

Hillerøds nye tværkirkelige forening Kirkecare vil være aktiv medspiller i byens natteliv. Hillerøds natteliv kan se frem til at få en helt ny aktør, når foreningen Kirkecare fra midt i juni vil bidrage med nærvær, lydhørhed og omsorg hver lørdag nat.

Thyge Enevoldsen, præst i Grønnevang kirke, er rigtig spændt på at komme igang med Kirkecare midt i juni. Foto: Amaliemuff.dk.

Kirkecare har 14 kirker fra Hillerød-området bag sig og kan med deltagere fra både folkekirkelige, frikirkelige og missionske sammenhænge med rette kalde sig tværkirkelige.
Thyge Enevoldsen, sognepræst i Grønnevang Kirke, er idémand og med i projektgruppen bag initiativet.
Han blev oprindeligt inspireret af Street Pastors i Manchester og flere andre steder i England, hvor han var på studierejse i 2010. Også Street Pastors har været med til at give KirkeCare et godt samarbejde med både kommune og politi.
– Politiet kender Street Pastors-modellen fra en konference om bander. Og Nordsjællands Politi søgte på forhånd efter samarbejdspartnere i det tryghedsskabende arbejde. Så både for os og for dem er Kirkecare et pilotprojekt, forklarer Thyge Enevoldsen, som har arbejdet med opstarten i Hillerød siden efteråret sammen med en gruppe af interesserede, som siden er vokset til de 14 kirker.

25 timers undervisning

For at være med på gaden lørdag nat skal alle deltagere gennemgå et 25 timers kursus. Her bliver der både undervist i konflikthåndtering og de faktiske ungdomsmiljøer i byen, samt informeret om, hvordan man kan henvise til yderligere hjælp, hvis der er behov.
– I England er der 50 timers undervisning. Vi tror, det er nødvendigt, at vi bliver virkelighedsorienterede, så vi ved, hvad der sker i byen og ikke har en masse fordomme, forklarer Thyge Enevoldsen, som også mener, det er godt for kirkernes samarbejde.
– I undervisningen får vi en fælles platform at arbejde ud fra, som forhåbentligt kan hjælpe os med at undgå blindgyderne i samarbejdet.
Også natteravnene, som er en af de store aktører på området, har bakket Kirkecare op fra starten.
– Jeg havde overvejet, om det var nok med natteravnene, men lederen i Hillerød SSP-samarbejde hjalp mig til at se, at der sagtens kan være flere, som supplerer hinanden.
– Heldigvis ser natteravnene det også sådan og har givet deres erfaringer videre til os.
Han er godt klar over, at Hillerød nok ikke er det sted i Danmark, som har det allerstørste behov.
– Men det er et gennemsnitssted, hvor det er godt at starte noget, som måske kan blive til et pilotprojekt, som andre byer vil være med i. Der er ikke enormt meget bandekriminalitet i Hillerød, men der er stadig brug for aktiv forebyggelse.

Sundt for os og nattelivet

– Uanset er vi overbeviste om, at det er sundt både for nattelivet og for kirkerne. Det er godt for nattelivet, at vi er til stede med omsorg og nærvær. Og det er godt for kirkerne at møde mennesker, der hvor de er. Det er både godt for vores syn på byen og på hinanden, forklarer Thyge Enevoldsen.
Han forventer ikke kaos, når teamsene på 3-4 frivillige hver lørdag fra 22-03 kommer ud at vandre.

Ikke gademission

– Jeg tror, vi kommer til at møde en masse unge, som har det sjovt og fester. Og så tror jeg, at der er nogle få, som har det svært.
Vi ønsker at vise alle de unge, vi møder, at vi tror på, at de har værdi. Det kan der komme samtaler ud af om alt muligt. Også om livet og troen. Men det er ikke et gademissionsprojekt, hvor det handler om at få folk til at mene og tro det samme som os. Kirkecare er diakoni, hvor vi på en enkel måde gennem vores tilstedeværelse ønsker at reflektere Guds kærlighed i praksis, forklarer han.
– Vi er rigtig spændte på at komme i gang. Det giver en kæmpe glæde at være en del af. Det er også første gang, at vi i Hillerød har så bredt samarbejde kirkerne imellem. Samtidig er vi spændte på, om det er noget, som kommer til at sprede sig. Men først skal vi nok lige finde vej i det og give os selv og de offentlige myndigheder tid til at evaluere initiativet og samarbejdet, konkluderer Thyge Enevoldsen.
Den 7. juni kl. 17-18 er der opstartsreception i café-pavilionen på Hillerød Torv.