Solgården: Stort EU-projekt på efterskole i Tarm

Tidligere har Solgårdens elever blandt andet være i Israel. Denne gang går turen til Tyrkiet, hvor eleverne bliver udfordret af mødet med islam.
Tidligere har Solgårdens elever blandt andet være i Israel. Denne gang går turen til Tyrkiet, hvor eleverne bliver udfordret af mødet med islam.

Efterskolen Solgården er blevet del af et stort europæisk udvekslings-projekt. De skal nu arbejde sammen med elever fra syv andre lande.

Glæden var meget stor på Efterskolen Solgården, da nyheden om, at skolen er blevet godkendt til et stort EU-udvekslingsprojekt, spredte sig.

– Jeg ser frem til, at eleverne i skolens 9.klasse gennem de næste to år skal arbejde sammen med jævnaldrende fra 7 lande rundt om i Europa. Det bliver super spændende at følge dem på deres rejser og i projektarbejdet hjemme på klassen. Det giver et lækkert pift af internationalt samarbejde, som eleverne kan bruge til en masse fremadrettet, fortæller Peter Jensen, der er en af tovholderne bag projektet.

Vi er bare så klar

I løbet af de næste to år kommer der til at ske en lang række af aktiviteter både på klassen og på de 5 rejser, som forskellige af skolens elever deltager i.
– Jeg synes bare, det er for fedt! Vi skal ud og opleve noget helt særligt. Jeg ser meget frem til at møde de andre elever fra de forskellige skoler og lære dem at kende. På den første rejse skal vi til det østlige Tyrkiet og arbejde med religion – og jeg glæder mig meget til at lære mere om islam, for jeg har faktisk ret mange fordomme, fortæller efterskoleeleven Henrik Nielsen, og han bakkes op af Ottilie Kristensen:
– For mig bliver det ret vildt at skulle tale engelsk og kommunikere på den måde med andre om et emne, der betyder meget for mig. Jeg tror, at jeg kommer til at begå mig bedre på engelsk gennem projektet, jeg er bare så klar og tændt på projektet!

Jesus rejser med

Trabzon i det østlige Tyrkiet bliver første destination. Noget af en kulturel udfordring for de danske elever, der her skal arbejde med fordomme og religioner.
– Jeg har nok en del fordomme om muslimer, at de går i burka og er meget strenge, men jeg håber meget at finde ud af, hvem de virkelig er. Jeg ved ikke ret meget om islam, og måske ved de heller ikke så meget om Jesus. Det er ret fedt, at vi får mulighed for at fortælle om, hvad vi tror på, fortæller Maja Kofod Pedersen.
– Jeg er glad for, at vi er en lille gruppe kristne elever, som kan rejse sammen – vi får et rigtig godt fællesskab er jeg sikker på, og så rejser Jesus jo med os, smiler Ottilie Haahr Kristensen.

Enestående mulighed

Projektet er et såkaldt Comeniusprojekt, hvor Efterskolen Solgården har fået midler til projektet gennem EU. Mellem hvert af de 5 besøg skal klassen arbejde med forskellige temaer som fx ungdomskulturer, religion, eventyr og mad, som så bliver brugt som omdrejningspunkt under rejserne. Foruden Tyrkiet er samarbejdslandene Grækenland, Norge, Tyskland, Estland, Frankrig og Spanien. ”Det bliver en enestående mulighed for vores elever til at komme ud og møde mennesker midt i deres dagligdag, når de skal bo privat og langt fra de normale turistruter”, mener Peter Jensen, ” Jeg håber meget, at eleverne såvel fagligt som menneskeligt vil profitere af projektet. At møde elever, som måske har helt andre syn på livet, det rykker!” fortæller Peter Jensen.
Eva