Noget for nåde eller nåde for noget?

Nissen, Henrik EngedalManden råbte et eller andet efter dig, mens han hidsigt gik væk. Kvinden rystede på hovedet af dig, rynkede panden og så på dig med øjne, der sagde: ”det bliver aldrig bedre”.

Jeg snakker om dit liv. Hver eneste dag. Du møder mennesker, de sårer dig, I bliver uvenner, du fornærmer dem, du hader dem, de håner dig…osv. Dag ud og dag ind. Sådan er livet – også!
Peter fra Bibelen spurgte (nok lettere frustreret) Jesus om, hvor mange gange man egentlig skulle tilgive andre mennesker. Jesu svar gjorde nok ikke Peter mindre frustreret: ”Sagde du altid?!”

Det er bare så uendeligt svært at tilgive de samme mennesker gang på gang, er det ikke? Det synes jeg.
Hvis du virkelig tager dig sammen, så kan du måske godt tilgive fjolset i bussen eller de mere eller mindre tilfældige mennesker, du møder. Men dem, jeg synes det er sværest at tilgive og vise nåde, er dem, der er tættest på mig. For de andre kan jeg bare undgå kontakt med.

Jeg tror du kan leve dit liv på to måder:
Du kan vise nåde overfor de mennesker, som kun generer dig til en vis grad, som kun træder lidt over din (usynlige) grænse. De gør dit liv en smule mere anstrengende, men de beriger også dit liv. Med andre ord, så viser du kun nåde overfor dem, som giver dig noget. Dermed bliver din tilgivelse og nåde overfor andre mennesker betinget.

Det er ikke det, Jesus ville lære os. Han ønskede, at vi gjorde noget for nåde. At vi forstår, at vi slet ikke fortjener at blive vist nåde, men at vi alligevel bliver tilgivet for alt det, vi laver, når vi bekender det.
Det var også derfor, Jesus sagde, at dem som bliver tilgivet meget, også elsker meget. Men nogle gange glemmer vi, hvor meget vi faktisk er blevet tilgivet (en evig død) – og dermed glemmer vi måske også at elske?

Men der er det tricky ved nåde, at vi faktisk har brug for Guds nåde og kraft, hvis vi skal vise andre nåde. Man kan godt prøve at tilgive og vise nåde i sin egen styrke, men det virker ikke for mig i ret lang tid. Det eneste, der virker, er at bede Gud om styrke til det. Lad ham tage kontrollen i dit liv.