Hårde forhandlinger i Geneve om Irans atomprogram

Det står hårdt til i forhandlingerne mellem Iran og seks verdensmagter om Irans atomprogram, og mens Israel bekymret ser til fra sidelinjen, har præsident Barack Obama ringet til  statsminister Benjamin Netanyahu for at berolige ham om USA’s stærke forpligtelse til at forhindre Iran i at opnå atomvåben.

Forhandlingerne – mellem USA, Rusland, Kina, England, Frankrig og Tyskland på den ene side og Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif på den anden – går trægt og er stødt på uventede vanskeligheder, men vil fortsætte i den kommende uge.

 

Diplomaterne afviser at udtale sig om detaljer, men de to sider vides at være uenige om Irans fremstilling af en pluton-reaktor, en mulig vej til en atombombe. Det internationale samfund ønsker, at Iran går med til ikke at aktivere reaktoren.

 

Det forlyder, at den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, og en kinesisk viceudenrigsmninister er på vej til Geneve, hvilket har givet håb om en midlertidig løsning, måske allerede lørdag.

 

På et spørgsmål om Netanyahus kritik af forhandlingernes foreløbige forløb siger talsmanden for Det hvide Hus, Josh Earnest, at enhver kritik af en ordning er forhastet, fordi der endnu ikke er opnået nogen ordning,


Artiklen fortsætter efter annoncen:– USA og Israel er helt enige i at forhindre, at Iran opnår et atomprogram, siger han.

 

– Vi er nået til et kritisk vigtigt punkt, siger den iranske viceudenrigsminister, Abbas Araqchi, i en udtalelse til iransk TV.


Artiklen fortsætter efter annoncen: