Norges udenrigsminister besøger Israel, palæstinenserne og Jordan

Norges nye udenrigsminister Børge Brende er nu på sit første besøg  i Mellemøsten og har vakt nogen opsigt ved sine udtalelser om muligheden af at flytte den norske ambassadee fra Tel Aviv til Jerusalem.

 

Han siger klart, at det er “uaktuelt” at foretage en sådan flytning, og at hovedlinjerne i Norges Mellemøst-politik ligger fast.

Leif Wellerop, leder af den norske afdeling af den internationale kristne ambassade i Jerusalem, betegner Brendes udtalelse som “beklagelig”, men siger, at det er positivt, at den norske minister besøger Israel allerede nu blot en måned efter at have overtaget posten som udenrigsminister.

 

Brendes besøg i området, der foregår i eget fly, varede fra lørdag til mandag, og i denne korte tid nåede han at nedlægge en krans i YadVashem-mindeinstitutionen i Jerusalem for de seks milioner jøder, der blevv dræbt under nazismen, at føre samtaler med palæstinensiske ledere i Ramallah søndagen igennem og at mødes med israelske ledere i løbet af mandagen.

 

Blandt de israelere han mødtes med er – udover  statsminister Benjamin Netanyahu og udenrigsminister Avigdor Lieberman – den nye formand for arbejderpartiet, Isaac Herzog, finansminister Yair Lapid og den israelske leder af fredsforhandlingerne med palæstinenserne, justitsminister Tzipi Livni.

 

Efter to dages intensive drøftelser med israelere og palæstinensere fløj Brende til Amman for at mødes med den jordanske konge og andre ledere og besøge en flygtningelejr.

 

En talsmand for den norske ambasssade i Tel Aviv siger, at Brende er en god udenrigsminister for Norge og en ven af Israel.

Talsmanden siger, at det er Brendes opfattelse af bosættelserne, at “de ikke er en god ide”.

 

I forbindelse med Brendes besøg her har israelsk presse offentliggjort, at han i et brev til Simon Wiesenthal Centret har skrevet, at Norge ikke vil forbyde den rituelle omskærelse af drenge.

Det hedder i brevet: “Den norske regering anerkender vigtigheden af omskærelse for det jødiske samfund i Norge og vil ikke foreslå et forbud mod rituel omskærelse”.