IPSICC

Hannah og Silas inviterer Danmark med til bryllup

- For os er brylluppet starten på livet sammen. I den tid, hvor vi har været kærester, har vi bygget på vores venskab og lært hinanden bedre at kende, siger Hannah.       Foto: Amanda Thomsen/TV2
– For os er brylluppet starten på livet sammen. I den tid, hvor vi har været kærester, har vi bygget på vores venskab og lært hinanden bedre at kende, siger Hannah. Foto: Amanda Thomsen/TV2

Den 7. december gav Hannah Lundager og Silas Urban hinanden deres ja. Den store begivenhed blev foreviget af rullende kameraer ved optagelserne til tv-programmet ”De 7 bryllupper” på TV2. De to er seriens kristne ægtepar.

Hannah Lundager og Silas Urban blev gift foran rullende kameraer, der ikke bare fulgte vielsen, men også de sidste forberedelser op til brylluppet og festen sammen med 90 gæster og så lige de første syv år af deres ægteskab.

I november sendte TV 2 de to første programmer af dokumentarkrøniken “De 7 bryllupper”.
De fungerede som en slags introduktion til hele serien og de syv par, serien omhandler.
Derefter vil kanalen sende syv programmer hvert år de næste syv år.
Seerne kommer tæt på parrene og deres liv sammen i medgang og modgang. Hvordan får man et parforhold og ægteskab til at fungere fra det dejlige bryllup og frem til den berømte syvårs-krise i et land, hvor 43 procent af alle ægteskaber ender i en skilsmisse, er nogle af de spørgsmål, som serien tager op.

Kendte hinanden tidligt

Hannah Lundager og Silas Urban, begge 25 år, lærte hinanden at kende tidligt.
– Vi har egentligt altid kendt hinanden. Vi er vokset op i samme by og kommet i samme kirke, siger Hannah Lundager, der går på sygeplejerskeuddannelsen på Sygeplejeskolen i Randers.
Hannah og Silas gik i den samme juniorklub i Den Evangeliske Frikirke i Randers, og de har deltaget i kirkens aktiviteter gennem deres opvækst og gået på den samme kristne efterskole.
Hannah Lundager rejste til Norge i tre år, hvor hun efter et år på bibelskole (DTS) blandt andet fik ansvar for indkøb, madplaner og måltider til 90 mennesker på Ungdom med Opgaves discipelskole i Skien.
– Da jeg kom hjem, begyndte vi at se mere til hinanden, og vi snakkede mere sammen end tidligere, siger Hannah.
– Det blev bare mere intenst for to år siden, tilføjer Silas.
Silas Urban er uddannet pædagog og ansat i en SFO lidt uden for Randers. Desuden er han lovsangsleder i Skywalk, ungdomskirken ved Den Evangeliske Frikirke, en kirke i fjordbyen, der tæller omkring 250 medlemmer.

Forlovelse med gimmick

I sensommeren blev Hannah Lundager og Silas Urban forlovet. Forlovelsen foregik som traditionen foreskriver med den kommende gom på knæ. Og så havde Silas planlagt en gimmick.
– Jeg tog Hannah med ud på en gåtur langs Gudenåen. Efter at have gået lidt tid, gav jeg hende min jakke over hovedet og sagde, at hun skulle bortføres, fortæller Silas Urban.
Han havde fået tre kammerater til at hjælpe sig, så et jakkesæt, champagne og frugt var klar. Også naturen viste sig fra sin fine side med solnedgang på en klar himmel og to svaner ude på søen.
– Jeg gik på knæ, og jeg fik mit ja. Hannah var meget overbevisende. Tiden efter har været helt fantastisk, siger Silas Urban.

Måske anderledes

Under en samtale med den præst, der viede parret, fik Hannah og Silas at vide, at han var blevet kontaktet af selskabet bag et kommende program om at følge syv nygifte par. Han spurgte Hannah og Silas, om de ville være med i serien.
– Da vi cyklede hjem, tænkte vi, det var lidt vildt, og hvis vi indvilligede i det, så skulle de følge os de næste syv år, siger Hannah.
Efter besøg af nogle af folkene bag programmet modnedes Hannah og Silas’ beslutning om at deltage i dokumentarserien. Også fordi de mener, de har et værdisæt, en måde at leve livet på, at byde ind med, når det gælder ægteskab, som de gerne vil give videre.
– Vi tænkte først, at det var en stor mundfuld. Det kunne være en god udfordring for os. Vi vil gerne vise, hvordan et ægteskab kan være. Måske anderledes end andres.
– For os er ægteskabet ikke, at vi bare begynder at komme sammen. Det er noget, vi vil kæmpe for. Det er vi klar over, kan blive svært, men det giver mening.

Opbakning fra venner og familie

Da Hannah og Silas traf beslutningen om at være med i programmet, var de klar over, at også deres venner og familie ville indgå i nogle af afsnittene.
– Vi tænkte også, om vores venner og familie støtter os i det. Det bliver en kæmpe udfordring at få folk indenfor, og vores venner og familie vil også være med i det, siger Silas Urban.

Optagelserne til de første programmer begyndte i oktober måned. Ved optagelserne fik de et indtryk af, hvordan det vil være at have et kamerahold tæt på.
– De har været gode, og vi har følt os trygge, når de har været og filme, siger Hannah.
– De vil i programmet gerne fremhæve kærligheden i ægteskabet og ikke, at vi er nogle megakristne, som folk nogle gange kalder os, siger Silas.
– Vi kommer ikke til at sige så meget om, at vi er kristne, men mere om handlingerne, siger Hannah.
– Vi er nødt til at inkludere kamerafolkene. Vi taler med instruktøren løbende og har lov til at sige fra.
I det første af to prologprogrammer følger seerne Hannah og Silas, der er til en forberedende samtale med et midaldrende ægtepar. I løbet af syv aftener sammen med ægteparret gennemgår de emner som: Hvem man er, forskellen på mænd og kvinder, ægteskabet som en pagt mere end en kontrakt, konflikthåndtering, kommunikation, tilgivelse og seksualitet.
– Der beder vi sammen, og i programmet forklarer vi noget om de valg, vi har taget inden brylluppet, siger Hannah.
Blandt andet, at de bor hver sit sted indtil brylluppet.
– For os er brylluppet starten på livet sammen. I den tid, hvor vi har været kærester, har vi bygget på vores venskab og lært hinanden bedre at kende uden at skulle forholde os til en masse ting, som hvis vi havde valgt at flytte sammen inden, siger Hannah.
I vielsesritualet bliver der også talt om modgang. Det er også et af emnerne, Hannah Lundager og Silas Urban gennemgik ved de ægteskabsforberedende samtaler.
– Vi er godt klar over, at der kommer modgang. Vi går ind i konflikter med oprejst pande. Det vil vi gerne vise, at man kan komme over en konflikt uden at nævne ordet skilsmisse. Det er muligt at komme over konflikter og stadig holde af hinanden, siger Silas Urban.

Åben og transparent

Hannah og Silas har nu set de første prologprogrammer, og det var imødeset med en vis spænding. Men forventningerne blev indfriet.
– De har fået os fremstillet på en rigtig pæn måde. Det kan være lidt vanskeligt at invitere nogen ind i det, der er privat og personligt, siger Hannah Lundager.
– De har formået at gøre det på en god måde. Vi har lyst til at blive ved, når de behandler os godt.
Og det er ikke med et stort behov for at se sig selv på tv, at de sagde ja til at være med i serien.
– Vi har ikke et kæmpe behov for at eksponere os selv. Vi har lyst til at åbne op og være gennemsigtige og transparente i det, vi gør, siger Silas Urban.
– Jeg tror, det er vigtigt, at et ægteskab kan gøres på en måde, hvor man taler om tingene. Vi går ind i ægteskabet, uden at vi ser skilsmisse som en mulighed. Vi vil kæmpe for ægteskabet, tilføjer Hannah Lundager.
I løbet af de næste syv år vil Hannah Lundager og Silas Urban jævnligt få besøg af et tv-hold. De første udsendelser er planlagt til at blive sendt om et års tid.