Mine nytårsforsætter?

Hvert år sker det samme, jeg lægger fint ud de første par uger, men inden vi har skrevet februar, så er jeg tilbage i den samme gamle trummerum. (Modelfoto)
Hvert år sker det samme, jeg lægger fint ud de første par uger, men inden vi har skrevet februar, så er jeg tilbage i den samme gamle trummerum. (Modelfoto)

Kære Suh
Her op til nytår har jeg det altid med at sætte mig for at lave en masse ændringer i det nye år: tabe mig, begynde at træne, blive bedre til at prioritere veninder, læse bøger i stedet for at glo tv osv.
Men hvert år sker det samme, jeg lægger fint ud med at give den fuld gas de første par uger, men inden vi har skrevet februar, så er jeg tilbage i den samme gamle trummerum. Det er jeg bare SÅ træt af, så kan du ikke give mig nogle fif til, hvordan man får sine nytårsforsætter til at vare hele året ud??
Venlig hilsen Sine

Kære Sine
Dejligt, at du stadig har mod på at prøve – det er jo første skridt på vejen! Her er et par gode råd, som forhåbentligt kan hjælpe dig til at holde lidt længere end til februar:

– Skriv en liste over de ting, du kunne tænke dig at ændre på, og giv dem derefter point på en skala fra 1-3 alt efter, hvor omfattende det vil være at ændre på dem (1=lille mængde energi, 3=stor mængde energi)
– Vælg derefter ting fra din liste, så de tilsammen giver max. 3 point. Dvs. fx 1 ting til 3 point, eller 3 ting til 1 point osv.
– Når du har valgt dine emner, så lav et målskema for 4 uger, 1 uge ad gangen. Sæt dig et RIMELIGT mål for hver uge, som refererer til det/de valgte emne/-r. Sørg for, at det udfordrer dig, men uden at det er for svært. Vælger du nemlig en for svær udfordring, så vil du ikke kunne gennemføre det, og det vil blive en dårlig oplevelse for dig. Så sæt dig realistiske og overskuelige mål.
– Forpligt dig overfor din ændring: giv dig selv et bindende løfte om at gennemføre din ændring, men kun for én uge ad gangen, for at gøre det overskueligt. Jo mere officielt du gør det, jo bedre virker det – sig det til din veninde, din familie, dine kollegaer, skriv det på din FB-profil osv.
– Sørg for at rammerne omkring dig ikke er åbenlyse fælder: hav fx ikke skabet fuld af slik og chokolade, sørg for at få fat i nogle ordentlige løbesko på forhånd, og få opdateret tlf.-numrene på dine veninder inden.
– Skriv på et stykke papir, hvilke fordele der vil være for dig ved at gennemføre det valgte/de valgte emner. Hæng dette papir op på dit køleskab eller et andet sted, hvor du ser det flere gange dagligt. Dette skal hjælpe dig med at holde fokus.
– Sørg for at ændre også på andre vaner, når du går i gang med de valgte emner. Sidder du nemlig på den samme plads, som du plejer at sidde på, mens du guffer slik og chips, vil kroppen automatisk forvente mere slik og chips (som den plejer).
Jo flere vaner du ændrer ved siden af fokus-emnerne – jo bedre!

Følger du disse råd, er du godt på vej mod at have klaret den første måned. Når måneden er gået, evaluerer du dine fremskridt. Skriv en ny liste over ting, du gerne vil ændre på. Hvis du stadig bruger en del energi på det, du har arbejdet med i den første måned kommer den på igen. Måske har point-værdien ændret sig fra fx 3 til 2, og du kan derfor nu vælge en ting mere at arbejde med, mens du arbejder videre med den første ting. Det kan også være, at den stadig tæller 3 point, i så fald må du tage en måned mere med den. Når den til sidst ikke figurerer på din seddel længere, fordi det nu er blevet en livsstilsændring, der er permanent, går du videre med nye ting. Men ikke før! Det er altså en proces, der tager tid, så vær tålmodig!
Og husk så, at selv den bedste og mest disciplinerede falder i engang imellem, så lad være med at forsumpe i ynk og selvdestruktive tanker, men sørg i stedet for at komme op på hesten igen!
Hilsen Suh