Lær at elske forandring!

Sport - Runner. Man running with concentration, determination anSindets forandring er på en måde ligesom motion. Det føles måske ikke så rart, når du stønner og sveder, men når dit tøj passer dig godt, og din mave ikke hænger ud over bæltet, så er du glad for, at du holdt ud.

Hvis vi skal lykkes i livet, så må forandring og vækst blive noget, vi elsker, og ikke noget, vi bare udholder.

Hvis det altid er en kamp at se sandheden i øjnene, vil vi lede efter udveje for at undgå den. Men når vi kommer til at elske sandheden og de resultater, den medfører i vores liv, vil vi søge efter den og altid bevæge os fremad med Gud.
Det er som løberen, der finder det ekstatiske øjeblik, når han løber. I begyndelsen er løbet et arbejde og en disciplin, men pludselig kommer han til det punkt, hvor han føler det, som om han flyder. Han behøver ikke mere at tvinge sig frem for hvert skridt.
Hans ben bevæger sig uden anstrengelse, og han nyder kilometerne, som bliver tilbagelagt.
På samme måde som ved fysiske øvelser, så vil forandring og vækst aldrig være uden anstrengelse, men der kommer et punkt, hvor det holder op med at være anstrengt disciplin og kamp.
Ordsprogenes Bog 9:7-9 taler om det menneske, som afviser forandring, og det menneske, som elsker den.
Den, der formaner en spotter, skaffer sig skændsel, den, der irettesætter en ugudelig, tilføjer sig skade. Irettesæt ikke spotteren, for han vil hade dig for det, irettesæt den vise, så vil han elske dig.
Giv til den vise, så bliver han endnu visere, belær den retfærdige, så øger han sin lærdom.

Spotterne, der har en oprørsk og stillestående ånd, vil altid reagere negativt, når de bliver konfronteret med sandheden. De ønsker ikke at forandre sig og har ikke selvagtelse nok til at kunne se på deres fejl. Derfor hader de den, som fortæller dem sandheden.
Du kan undersøge dig selv på dette område ved at stille dig selv dette spørgsmål: ”Kan jeg lide mennesker, som udfordrer mig til forandring, eller bryder jeg mig ikke om dem og undgår dem?”

 Nøgle nr. 25 til  sindets fornyelse:

Din største forandring bliver måske, hvem du tilbringer tiden sammen med.

De fleste mennesker opbygger en kreds af venner, som hjælper dem til at blive, hvor de er i livet uden at foretage forandringer.
De bekræfter hinanden i deres selvtilfredshed. Hvis en af dem forsøger at ændre rutiner, presser de andre vedkommende til ikke at bevæge sig videre frem, for at de ikke skal blive ladt tilbage. Der findes en form for gruppepres, som hæmmer vækst.
Men hvis du skal forny sindet og komme videre i livet, så må du efterlade venner som disse og danne nye venskaber. En virkelig ven vil ikke holde dig tilbage. Han eller hun vil hjælpe dig med at vokse og komme videre i livet. Enhver, som ikke hjælper dig med at fuldføre din bestemmelse, skader dig.
Ifølge Ordsprogenes Bog vil du elske dem, der irettesætter dig, hvis du er vis. Men hvis du er en tåbe, vil du hade dem, der irettesætter dig.
Selv de mennesker, der er dig nærmest – som dine forældre – kan nogle gange være de mest skadelige for din fremtid. Ubevidst ønsker de at holde dig, hvor du er, og afholde dig fra at vokse.
Uden at være klar over det, føler de sig truet, når du går fremad, så de prøver at standse dig.
Ordspr. 13:20 siger: ”Plej omgang med vise, så bliver du vis, den, der omgås tåber, går det ilde.”
Jeg kan ikke sige det stærkt nok: Undersøg, hvem du færdes sammen med og bruger det meste af din tid sammen med. At forandre omgangskreds kan være den næste forandring, du er nødt til at foretage.

Ordspr. 1-2:1– siger: ”Den, der elsker formaning, elsker kundskab, den, der hader retledning, er et fæ.”
Guds visdom i dette vers fortæller os, at vi skal beslutte at elske forandringsprocessen, selv om det måske nogle gange ikke føles så rart. Hvis vi undgår den og afviser den, er vi tåbelige og dumme.
Det er på en måde som med motion. Det føles måske ikke så rart, når du stønner og sveder, men når dit tøj passer dig godt, og din mave ikke hænger ud over bæltet, så er du glad for, at du holdt pinen ud.
Verden ophøjer det oprørske og uafhængige menneske. Selv om der er positive aspekter ved at være individuel og ikke som alle andre, så siger Gud: ”Men genstridighed er som spådomssynd, trods som afgudsdyrkelse.” (1. Sam. 15:23).
Når vi modstår forandring og vækst, åbner vi os faktisk for onde ånder og bringer alt muligt negativt ind i vores liv.
Kristne, som ikke vil følge Guds ånd og slår sig til ro med en religiøs rutine, bliver nogle af de mest oprørske, snæversynede og stædige mennesker, der findes. Det største had og den stærkeste fordømmelse kommer ofte fra religiøse mennesker.


Artiklen fortsætter efter annoncen: Nøgle nr. 26 til sindets fornyelse:

For at gøre vækst og forandring til en del af din livsstil er du nødt til at elske det.

Den, der har visdom i hjertet, tager budene til sig… Den dummes færd er retskaffen i hans egne øjne, den vise lytter til råd.
Ordspr. 10:8; 12:15


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi ønsker alle sammen at have ret, men det er en kendsgerning, at vi ikke har ret hele tiden. I stedet for at søge retledning, når vi tager fejl, så skjuler, benægter og forsvarer den menneskelige natur sig selv.
Jeg kender mange mennesker, som hellere vil begå en fejl end indrømme, at de har taget fejl. Men det vise menneske, som forstår og underordner sig moden retledning, vil søge Herrens råd.
Herunder følger en række citater fra Ordsprogenes bog, som lærer os at elske forandring og retledning. Jeg vil opfordre dig til at lære dem udenad og meditere over dem som en del af processen med dit sinds fornyelse:

For budet er lampe og belæringen lys, retledning og formaning er vejen til liv.
Ordspr.6:23

Uden planlægning lider et folk nederlag, med mange rådgivere vinder det sejr.
Ordspr.11:14

En vis søn elsker formaning, spotteren lytter ikke til advarsler.
Ordspr.13:1


Artiklen fortsætter efter annoncen:At lade hånt om formaning fører til armod og skændsel, men den, der agter på retledning, vinder ære… Plej omgang med vise, så bliver du vis, den, der omgås tåber, går det ilde.
Ordspr.13:18, 20.

Streng straf rammer den, der forlader vejen, den, der hader retledning, dør… Spotteren elsker ikke den, der irettesætter ham, han opsøger ikke de vise… Planer mislykkes, når der ikke er holdt råd, med mange rådgivere lykkes det.
Ordspr. 15:10, 12 og 22.

Den, der lytter til retledning om livet, får sin plads blandt de vise. Den, der lader hånt om formaning, foragter sit liv, den, der lytter til retledning, erhverver fornuft. At frygte Herren er opdragelse til visdom.
Ydmyghed går forud for ære.
Ordspr. 15:31-33.

Glem aldrig, at når du følger Guds visdom, vil du have fremgang. Men hvis du nægter at lytte og vokse, vil du mislykkes.
Derfor skal du lære at holde af forandring.

 

Artiklen er skrevet af Casey Treat og stammer fra bogen ”Sindets fornyelse” (Alstrups forlag på dansk). Casey & Wendy Treat har bl.a. grundlagt Christian Faith Center i USA og er internationalt anerkendte undervisere.
Artiklen er skrevet af Casey Treat og stammer fra bogen ”Sindets fornyelse” (Alstrups forlag på dansk). Casey & Wendy Treat har bl.a. grundlagt Christian Faith Center i USA og er internationalt anerkendte undervisere.