– Troen betyder alt for mig

Jeppe Lodahl Pedersen er meget interesseret i fysik/kemi og de matemnatiske fag. Derfor var det vigtigt for ham at overveje, om tro og videnskaben hænger sammen. I baggrunden ses Det Periodiske System, som hænger på Jeppes værelse.
Jeppe Lodahl Pedersen er meget interesseret i fysik/kemi og de matemnatiske fag. Derfor var det vigtigt for ham at overveje, om tro og videnskaben hænger sammen. I baggrunden ses Det Periodiske System, som hænger på Jeppes værelse.

14-årige Jeppe Lodahl Pedersen er rigtig glad for at tro på Gud. Men før han bekræfter det til sin konfirmation, har han måttet vurdere, om hans tro bare var hans forældres tro, eller om han også selv troede. Og ikke mindst om det var en modsætning til hans store lidenskab: Videnskab. 

Jeppe er rigtig glad for at tro på Jesus. Men der var nogle ting, som han måtte tænke grundigt igennem, før han nu snart skal konfirmeres.

– Det har været dejligt. Jeg har lært en del, men nok ikke nær så meget som de andre, siger Jeppe, som mener, at hans baggrund i en kristen familie har gjort, at han ikke har fået så meget ny viden i konfirmationsundervisningen.
– Men jeg har helt sikkert lært en hel del, og det har været et dejligt fællesskab, siger han.
De fleste fra konfirmationsundervisningen kommer fra hans klasse, men der er også nogle, som kommer fra andre skoler. Og det er bestemt ikke alle, der har den samme baggrund som Jeppe:
– Nogle gør det, fordi man altid bliver konfirmeret i dén familie, nogle gør det, fordi de tror, nogle gør det for penge eller gaver. Der er mindst én i min klasse, som har talt om at blive ”non-firmeret” (dvs. man holder en fest, men bekræfter ikke sin kristne tro, red.), forklarer Jeppe. Han er dog ikke i tvivl om, hvorfor han selv gør det:
– Personligt gør jeg det, fordi jeg tror. Det er det vigtigste for mig at kunne sige. Jeg er meget stærkt troende, og troen betyder alt for mig.
– Det er ligesom det ultimative. Det ultimative ja: Jeg vil godt det her. Jeg kan godt lide det her. For det kan jeg virkelig. Jeg er virkelig glad for min tro, understreger han.

En fantastisk tro

Begge Jeppes forældre er kristne, så udefra set kan det virke som et naturligt skridt at tage. Men Jeppe har altid interesseret sig for videnskaben, så der var nogle ting, han måtte forholde sig til før sit ja.
– Jeg har set, hvor fantastisk denne her tro er, og det betyder rigtig meget for mig. Her i mine teenageår har jeg prøvet at se på tro lidt kritisk. For at se hvordan troen er, og efter at have gjort det, så tror jeg stadig. Jeg vil meget gerne blive ved med at tro, siger han.
Det er ikke de andre religioners svar på livets store spørgsmål, som har fyldt Jeppes tanker, men spørgsmål om tro og videnskab.
– Jeg har mest tænkt på videnskab og Darwinisme og sådan noget. Især fordi jeg er rigtig glad for videnskaben. Mine bedste fag i skolen er matematik, fysik/kemi og biologi. Det er noget, jeg går meget op i, forklarer Jeppe.

Vandmænd og jaguarer

Så snart man kommer ind på Jeppes værelse, ser man beviset på hans passion: På væggen hænger en stor plakat af Det Periodiske System.
– Jeg er kommet frem til, at videnskaben har vist, at evolutionen muligvis kunne være sket. Videnskaben har ikke vist at det er sket. Det er muligvis sket, men jeg tror ikke, at det har fundet sted, siger han med klar og lidt hævet stemme.
Han er klar over, at der findes mange nuancer i den store debat om tro og evolutionsteorien. Og han erkender, at der ikke nødvendigvis er en stor modsætning mellem disse.
– Jeg tænker enten/eller og både/og. Jeg tror på, at arterne har udviklet sig. Altså, at farver og højder har ændret sig en lille smule. Man kan have lyst og mørkt hår osv., men jeg tror ikke, at vi har været aber. Jeg tror ikke, at vandmænd kan blive til jaguarer.

Troen er ikke værdsat

Jeppe går på Esajasskolen, som er en kristen friskole i Hvidovre. Der er en stor blanding af elever, som er kristne, og som ikke er. Han ved godt, at det kan være svært at stå ved sin tro i Danmark:
– Jeg tror ikke, det er let at være kristen generelt. Kristendommen er bare ikke en særlig værdsat religion her i Danmark. Religionerne generelt er ikke særlig værdsat i Danmark, mener han.
Men det gælder ikke for Jeppe, som især har bidt mærke i Bibelens tale om synd:
– Jeg blev mindet om, hvor ”stramt” og seriøst hele det her med synd og ikke synd er. Vi havde et tema om De ti bud og det dobbelte kærlighedsbud i konfirmationsundervisningen.
– Ofte bliver Gud fremvist som denne her kærlige pusse-nusse far, hvilket han jo i virkeligheden ikke kun er, siger Jeppe.
Og han ved, hvad han snakker om. For Jeppe læser i Bibelen efter en bibellæseplan hver aften. Måske er det derfor, at han ser det som en pligt at dele sin tro med andre. Jeppes yndlingsvers er ”Den lille bibel”, det kendte vers fra Johannesevangeliet 3,16:
– Jeg er meget fokuseret på, at jeg er en synder. Jeg gør meget forkert, og jeg er meget opmærksom på det. Så nogle gange kan det bare være godt at blive mindet om Guds kærlighed og tilgivelse, smiler han eftertænksomt.