Tvivlerens dilemma

Af Henrik Engedal ung@udfordringen.dk
Af Henrik Engedal
ung@udfordringen.dk

Jeg læste for nyligt, at Michael Gungor fra det populære band Gungor ikke tror på, at jorden er under 10.000 år gammel – eller at Noahs ark var en historisk begivenhed. Det er jo fair nok, men argumentationen for sådanne holdninger blandt kristne hænger desværre ofte ikke sammen.

Når jeg læser i Bibelen, så er der mildest talt nogle historier, som udfordrer det, jeg troede var sandt og virkeligt. Regnede det ikke i 3,5 år, fordi Elias bad Gud om det? Skilte Gud Det Røde Hav fra hinanden og lod det senere dræbe en stor egyptisk hær? Gav Gud Samson ekstra kræfter, fordi han havde langt hår? Eller Noahs ark? Eller skabelsen? Eller…?
I dag ser vi anderledes på nogle ting i Bibelen, fordi videnskaben har gjort mange mystiske ting mindre mystiske. De er blevet forklaret ved årsag + virkning. Derfor er mange kristne nervøse for at tro på noget, som er, eller snart vil, blive modbevist af videnskaben. Konsekvensen af dette er ofte, at man ligesom Michael Gungor vælger ikke at tro på de ting i Bibelen, som virker mest usandsynlige i forhold til, hvor langt videnskaben er kommet pt. Man prøver at tænke ”fornuftigt”.

Og her er problemet med den tankegang:
1. Jesus henviser til Adam og Eva og Noahs ark som historiske begivenheder, ligesom Bibelen også beskriver dem sådan.
2. Hvordan definerer du, hvad du ikke tror på i Bibelen? Hvorfor tror du på jomfrufødslen, men ikke på Noah ark? Hvorfor tror du ikke på skabelsen, men på disciplenes helbredelser? Eller modsat? De er alle umulige set med fornuftens briller!
Videnskaben er fin og kan hjælpe os til en dybere forståelse. Men hvis du sætter videnskabens ideer og fund over Bibelens (+ Jesu) beskrivelse af en åndelig dimension, så kan du meget hurtigt kommer ud i et forklaringsproblem, hvor Gud kun ”kan” gøre de ting, som du eller videnskaben forstår.

Jesus siger i fadervor, at vi skal bede om, at det må blive her på jorden som i Himlen. Du skal altså bede om, at to verdener bliver blandet sammen. Og i Guds verden, gælder der (selvfølgelig) andre naturlove end i denne verden. Der vil altså komme en intellektuel konflikt imellem disse, MED MINDRE du er troende, for så er alle disse ting fra Bibelen jo naturligt unaturlige, ikke? Vi forstår, at to verdener er blandet sammen og altid har været det. Også i Det Gamle Testamente.

Ja, det kan godt være, at nogle af disse ting fra Bibelen ikke er sket historisk (personligt tvivler jeg dog meget på det), men hvilket verdenssyn siger du det ud fra? Jesus ville udvide din horisont, hvor TROEN forløser og synliggør en ny virkelighed. Og hér er alt muligt. Det er jo faktisk sund fornuft!