Jeg følte jeg blev kastet hovedkulds 20 år tilbage

Prøv at skrive et brev til din tidligere kæreste – som du ikke skal sende til ham, det er udelukkende til eget brug.
Prøv at skrive et brev til din tidligere kæreste – som du ikke skal sende til ham, det er udelukkende til eget brug.

Kære Suh
Jeg havde den meget ubehagelige og egentlig også skræmmende oplevelse forleden dag, at jeg ved et tilfælde stødte ind i min gamle kæreste, som jeg ikke havde set i næsten 20 år. Vi var kun kærester nogle få måneder, men følelserne gik højt i den tid, og bruddet var grimt.
I dag er jeg lykkelig gift og har tre børn, og jeg tænker stort set aldrig på ham eller den tid. Alligevel vældede der en masse gamle følelser op i mig, da jeg mødte ham, og jeg følte mig kastet hovedkulds 20 år tilbage.
Hvordan i alverden kan det ske, når det nu er så længe siden, og jeg endda er kommet lykkeligt videre siden da???
Anonym

Kære Anonym
Det, du oplevede, er slet ikke så ualmindeligt. Rigtig mange oplever noget tilsvarende, enten ligesom du i forhold til andre mennesker (gamle relationer), men også via påvirkninger af andre sanser (dufte, lyde, synsindtryk). Det kan være duften af nogle bestemte småkager, der bringer en tilbage til farmors køkkenbord, en bestemt sang/melodi, som bringer én fluks tilbage til klassefesten i folkeskolen, hvor man fik sit første kys – eller netop ikke fik det, osv.
Sansemæssigt er vi sådan konstruerede, at det, der gør mest indtryk på os følelsesmæssigt, også lagres mest tydeligt og dybt i vores hukommelse. På denne måde kan duften af farmors småkager være følelsesmæssigt forbundet med meget mere end blot lidt feriehygge på landet, det kan være hele essensen af lykke og frihed, måske endda en længe tiltrængt omsorg?!
Denne kobling mellem følelsesmæssig styrke og lagring i hukommelsen er blandt andet årsag til, at kvinder ofte husker mærkedage og særlige romantiske begivenheder langt bedre end de fleste mænd, fordi det ganske enkelt gør mere indtryk på dem, mens mange mænd bedre end de fleste kvinder husker ALLE detaljer omkring Danmarks sejr i EM i … ja, hvornår var det nu det var??
Denne sammenhæng gør sig naturligvis gældende, uanset om det er positivt ladede følelsesmæssige indtryk, eller om det er negativt ladede.
Din beskrivelse af det tidligere kæresteforhold tyder på, at der netop har været store følelser involveret og sikkert det samme, da I brød med hinanden. Særligt et voldsomt eller dramatisk brud kan lagres dybt i vores system, både på grund af intensiteten af følelserne, men også fordi der ofte er uafsluttede hændelser iblandet.
Den energi, som en uforløst følelse rummer, vil blive ved med at ”ligge på lager”, indtil den bliver forløst. Den kan derfor genaktiveres ved en tilpas specifik udløser (trigger), selv mange år efter. Det er formentlig det, der skete, da du forleden mødte din tidligere kæreste.
Hvis du synes, det stadig fylder i dig på en ubehagelig måde, så prøv at stille skarpt på, hvad det var for en følelse, der primært blev vakt, da I mødtes: var det vrede? sorg? forelskelse? Når du får defineret dette, så prøv at skrive et brev til din tidligere kæreste – som du ikke skal sende til ham, det er udelukkende til eget brug – hvor du tager udgangspunkt i denne følelse.
Skriv nøjagtig det, der lige falder dig ind, og prøv at lade være med at censurere. Læs det bagefter højt for dig selv, og hvis du har brug for at tude eller stampe i gulvet, så gør endelig det. På denne måde hjælper du dit system til at komme af med de for længst fortrængte følelser og behøver derfor ikke at have dem liggende på lager længere.
Hilsen Suh