Hvordan ved jeg, om han er ”den rigtige”?

Giv dig tid til at finde ud af, hvad en eventuel uro handler om, den kommer som regel ikke helt uden grund.
Giv dig tid til at finde ud af, hvad en eventuel uro handler om, den kommer som regel ikke helt uden grund.

Hej Suh

Jeg er 20 år og har haft en kæreste i 9 mdr. Vi har kendt hinanden, siden vi gik på efterskole, men har bare været gode venner igennem længere tid. Mit spørgsmål er, hvordan man finder ud af, om den anden er ”den rigtige”? Vi snakker allerede om at blive gift og flytte sammen, og på den ene side føles det rigtigt, men på den anden side synes jeg også, at vi er meget unge? Selvom vi har kendt hinanden i lang tid er det alligevel lidt anderledes at være kærester end at være venner. Jeg er meget i tvivl. Håber du kan hjælpe mig!

Hilsen K.
Kære K.

Hvis jeg dog bare kunne give dig formlen til at teste, om din kæreste er ”den rigtige” for dig! Men fakta er, at der ikke findes nogen formel, som man kan putte mennesker og kærlighed ind i, og derudfra beregne ”rigtigheden”. Om I to passer sammen på en måde, så det er sandsynligt, at I vil kunne leve sammen resten af livet og dele medgang og modgang, er noget du og din kæreste sammen må undersøge nøje, inden I beslutter noget så væsentlig som at gifte jer med hinanden! Og som du selv er inde på, så er det ofte meget anderledes at være kærester end blot at være venner, så selvom I måske føler, at I kender hinanden vældig godt, så vil jeg mene, at det er en god idé at være kærester noget længere tid end kun 9 måneder, før I bestemmer jer for, om I skal giftes. Særligt i jeres alder, hvor I begge kan stå overfor at skulle tage beslutninger, som kan betyde større ændringer i jeres liv (bolig, uddannelse, job osv), vil det være klogt at give jer god tid til at finde jer selv i forhold til disse ting, inden I igen skal til at forholde jer til de udfordringer, et ægteskab byder på. Men når du nu alligevel allerede nu spørger, om din kæreste er ”rigtig” for dig, så kan du jo begynde at være opmærksom på:
– Hvordan påvirker det dig at være sammen med ham? Bliver du glad, mere tryg, mere fri, lærer nye ting om dig selv, som du sætter pris på? Eller bliver du usikker, utryg, jaloux, fokuseret på, hvad han forventer af dig? Et godt forhold er kendetegnet ved, at man oplever at have det bedre, når man er sammen med den anden, end når man er uden. At den anden gør en til et bedre menneske.
– Hvad følger der i kølvandet af jeres forhold? Er I et godt team? Lykkes jeres projekter? Har I nogenlunde fælles drømme og planer? Deler I værdier/tro?
Man kan sagtens have hver sine interesser i et forhold og behøver selvsagt heller ikke at være enige om alt, men vil man grundlæggende noget helt forskelligt med sit liv, kan det give alvorlige problemer senere hen.
– Hvordan oplever jeres venner og familie jer? Spørg dem, du omgås mest, hvad de ser, når de oplever jer sammen. Lyt til deres observationer og tag det til efterretning. Ofte ser andre udefra nogle ting, som man selv er blind for. Endelig – hvis du er i tvivl omkring ægteskab, så vent hellere et halvt år for meget end et halvt år for lidt. Giv dig tid til at finde ud af, hvad en eventuel uro handler om, den kommer som regel ikke helt uden grund. Husk, at det også er ok at være i tvivl og derfor ville vente – også selvom man ikke kan forklare, hvorfor.

Hilsen Suh