Norges statsminister i Israel og Egypten under uvejret

Norges udenrigsminister Børge Brende besøgte Israel og Egypt for politiske samtaler i dagene 6-8. januar. Brende havnede bokstavelig talt i stormens øje og programmet måtte ændres flere ganger på grund af storm og snevejr over store dele af Israel. Brendes besøg i Ramallah måtte aflyses og samtalerne med præsident Mahmoud Abbas og andre palæstinensiske ledere gennemføres per telefon.

Baggrunden for besøget var at Norges udenrigsminister gerne ville opdatere sig på den politiske situation i Mellemøsten. Både i lys af den pågående israelske valgkamp, udviklingen på palæstinensisk side og stadig nye voldshandlinger hvor fredsprosessen synes at komme mere og mere i baggrunden.

I Israel mødte udenrigsministeren alle de mest centrale aktører i den valgkampen som nu er i fuld gang, foran valget til Knesset 17. marts. Brende er personlig ven af flere av Israels mest betydningsfulde politikere og havde samtaler med udenrigsminister Avigdor Lieberman, Yesh Atid-leder Yair Lapid og statsminister Benjamin Netanyahu. Alle gamle bekendte af Brende. Det er også Arbejderparti-leder Isaac Herzog og Hatnuas Tzipi Livni.

Et nyt ansigt ved dette besøg var økonomiminister Naftali Bennett. Som tidligere nærings- og handelsminister havde Brende og han meget fælles at snakke om, mens uenigheden blev tydelig da samtalen drejede over på forholdet til PA, tostatsløsning og fredsarbejdet.

Vi var enige om at være uenige, opsummerede Brende.

Samlet set var udenrigsminister Børge Brende meget tilfredsmed opholdet og samtalerne i Israel.