Er jeg for dominerende?

Kære Suh
Jeg tror, jeg har et problem med relationer. Mit netværk er meget sparsomt, og når jeg kigger tilbage, har de fleste af mine venskaber været forholdsvis korte og er som regel endt med en større konfrontation af den ene eller anden slags. Lige nu har jeg faktisk kun en veninde, som jeg har tillid til, og som jeg vil betegne som en ”rigtig” veninde. Jeg har tænkt meget over, hvad der kan være i vejen. Er jeg for sart? For sær? For dominerende? Jeg er som jeg er, men jeg er villig til at arbejde med de værste ”kanter”. Hvordan finder jeg ud af, hvad disse er? Andre mennesker er jo så konflikt-forskrækkede, at man ikke får deres ærlige mening at vide.

Kh Sorteper

 

Vær forberedt på, at selvom det er ærlighed du ønsker dig, så kan sandheden alligevel gøre ondt, når den så kommer.
Vær forberedt på, at selvom det er ærlighed du ønsker dig, så kan sandheden alligevel gøre ondt, når den så kommer.

Kære Sorteper
Det er en fin analyse, du der er i gang med. Dit netværk er ikke som du ønsker, det skal være. Du kan altså ganske rigtigt konkludere, at din måde at være i relationer på ikke fremmer det mål, du har. Noget skal altså ændres. Du har også ret i, at mange mennesker faktisk har rigtig svært ved at give ærlig og relevant kritik. Man er bange for at såre eller støde den anden, eller bange for, at den anden bliver så sur, at et venskab ødelægges. Du har jo selv oplevet, at et venskab er sluttet efter et skænderi.

Du har dog brug for en ærlig tilbagemelding fra andre – måske i første omgang fra din veninde – for at kunne finde ud af, hvad det egentlig handler om. For at få denne respons, skal du overveje, hvordan du kan fremme mulighederne for at få den? Fx gør det en stor forskel, om man først sætter andre ind i årsagerne til, at man ønsker en ærlig respons. Dernæst, at man ikke afkræver dem svar, men beder om det – det er dem, der er i gang med at gøre dig en tjeneste.

Vær forberedt på, at selvom det er ærlighed du ønsker dig, så kan sandheden alligevel gøre ondt, når den så kommer. Beslut dig derfor at tage imod, lytte (få det meget gerne på skrift, så du kan vende tilbage til det senere), uden at forsvare dig eller angribe den anden (det får man nemlig ofte lyst til). Indtil du får samlet dig mod til dette, så overvej disse muligheder:
– du taler for meget, lytter for lidt, afbryder måske også
– du lader ikke den anden komme tæt på dig, og han/hun lærer dig derfor aldrig rigtigt at kende
– når du giver udtryk for din mening eller dine holdninger, kommer du til at gøre det på en måde, så den anden føler sig angrebet eller bliver såret
– du sjusker med at overholde aftaler eller udviser modsat måske ikke nok forståelse, når andre er nødt til at ændre på en aftale
– du er for dominerende, det handler mest om dig, og du har måske svært ved at give efter for andres ønsker – bare en gang i mellem
– du kan ikke holde på en hemmelighed, og folk mister derfor tilliden til dig.

Prøv at tænke over, om der er nogle af disse scenarier, der kunne være gældende for dig. Er der nogle af disse ting, der er kommet frem i skænderierne i de tidligere venskaber? Hvis, så har du allerede her en mulighed for at arbejde med det. Øv dig gerne på din nuværende veninde – men informer hende lige om det, inden du går i gang.

Hilsen Suh} else {


Artiklen fortsætter efter annoncen: