Fed festival uden alkohol samlede 5000

- Det er vildt, at så mange kan have det så sjovt uden alkohol, mener Viktor og Simon fra Haderslev. De var begejstrede for især Lecrae-koncerten.
– Det er vildt, at så mange kan have det så sjovt uden alkohol, mener Viktor og Simon fra Haderslev. De var begejstrede for især Lecrae-koncerten.

Årets Å-festival i Sdr. Felding slog alle rekorder. Ikke mindst koncerten med Lecrae trak fulde huse.

Af Daniel Lanting

Det var Å-festivals 25-års jubilæum i år, og det blev fejret med et brag af en fest over pinsen.

For de allerfleste af os var højdepunktet at høre Lecrae. Han er den mest kendte, der nogensinde har været på Å-festival. Lecrae gik på fredag aften, og leverede et brag af en koncert for de ca. 5000 mennesker, der var med til denne koncert.

Festival uden alkohol

– Det er vildt, at man kan have det så sjovt uden alkohol, siger Viktor, hvis forældre ejer bryggeriet Fuglsang i Haderslev.
For Viktor var det en helt speciel oplevelse at være med. Han blev fan af Lecrae for fem år siden, da han var udvekslingstudent i USA hos en kristen familie. Senere delte han sin begejstring over den verdens-berømte hip hopper med kristne kammerater på gymnasiet i Haderslev – og de på deres side tog ham med til kristne møder. Og i pinsen var Lecrae-koncerten i Sdr. Felding så bare et must for drengene.
– Der var nogle overvejelser om det med transporten til Sdr. Felding. Men jeg tænkte, at jeg nok hellere måtte lade Fuglsang-bilen stå, griner Viktor, der ligesom sine venner betegner Lecrae-koncerten som helt, helt vanvittig. Suveræn, altså.

- I skal ikke skamme jer over jeres ar. Og I skal ikke skamme jer over jeres forhold til Gud, understregede Lecrae, som selv taler og synger ærligt om sin svære fortid.
– I skal ikke skamme jer over jeres ar. Og I skal ikke skamme jer over jeres forhold til Gud, understregede Lecrae, som selv taler og synger ærligt om sin svære fortid.
Gud er større end skammen

Lecrae gav også nogle rigtig gode ord ind mellem sine numre.
– I skal ikke tænke på, hvad andre mennesker mener om jer. Det er ikke vigtigt. Det vigtige er jeres forhold til Gud. Derfor skal I ikke skamme jer, understregede Lecrae.
Dette budskab svarer helt til teksterne i mange af hans sange, bl.a. fra albummet Anomaly.
I sangen ’The Good, the Bad, the Ugly’ fortæller Lecrae, hvordan han som ikke-kristen i sin tid opfordrede sin kæreste til at få en abort. Han har oplevet mange traumatiske ting, fx at hans egen barnepige misbrugte ham som lille. Han taler ærligt om alle de svære ting. Men han understreger også, at Gud kan helbrede. Og den helbredelse har Lecrae haft brug for og selv oplevet:
– Vi skal ikke skamme os over de ar, vi har i livet. For de er bare tegn på, at Gud kan helbrede alt.
Vi skal ikke skamme os over evangeliet, som Paulus skriver i Rom. 1:16.
Denne tekst er faktisk et af de store temaer, som Lecrae altid har sunget om. Han er også med i en kristen rapper-gruppe, som har lavet en sang med titlen 1:16. Der står også Clique 1:16 på meget af det merchandise, han forhandler.
Ud over Lecrae bød Å-festivalen også på bibeltimer, flere fantastiske koncerter med bla. Moriah Peters og Everfound, en lovsangsaften og en fremragende jubilæumskoncert. Her blev en sang fra alle de bands, der har været på Å-festival over årene, sunget oppe på scenen af forskellige performere.

Rekordår

Å-festival slog alle rekorder i år, idet der var 5000 gæster bare til Lecrae-koncerten. Arrangørerne skønner, at der kom omkring 2000 gæster udefra til denne koncert – foruden festivalens campister.
– Vi fik Lecrae til en god pris, fordi han selv gerne ville være her. Han valgte at deltage på Å-festival i stedet for et andet arrangement, der ville have givet ham større udbytte pengemæssigt, fortæller de frivillige i informationsteltet.
Å-festival ved Sdr. Felding var en lille festival, da den startede for 25 år siden. Den skilte sig ud fra andre festivaler og gør det stadig. I Danmark tager man på festivaler for fællesskabet, musikken og drukken. Men på Å-festival er alkoholen skiftet ud med Bibelen, og musikerne er kristne, og det gør hele forskellen.
Aldersgruppen i år var alt mellem 0 og 100 år. Men flertallet var under 20. Og de allerfleste var efterskole- og gymnasieelever.

Liv fik ny glæde i troen

- Der var en dejlig dunst af grill-mad overalt, siger Liv Paulsen fra Ringkøbing. Hun var på Å-festival for første gang.
– Der var en dejlig dunst af grill-mad overalt, siger Liv Paulsen fra Ringkøbing. Hun var på Å-festival for første gang.

Det er første gang, Liv Paulsen er på Å-festival i år. Hun bor i Ringkøbing og går på det Kristne Gymnasium i 3. g.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg syntes, det er meget crowded, men der har været godt vejr, og gode koncerter. Jeg havde dog forventet, at der var lidt mere forkyndelse. Jeg har dog også været lidt hjemme i løbet af weekenden, fortæller Liv.
Liv gik desværre glip af Lecrae-koncerten, men det ødelagde heldigvis ikke resten af festivalen for hende:
– Moriah Peters var nice, og Metal-koncerten var også rigtig sjov. Det er også dejligt, at der er en dunst af gril-mad overalt, hvor man er, forklarer Liv med et smil. På godt jysk siger Liv, at hun ”tøs’ godt” om Å-festival og vil anbefale den til andre.
– Jeg føler mig rimelig fyldt på, på trods af at der var forholdsvis ”lidt” forkyndelse. Jeg har fået en fornyet trosglæde, slutter hun.

Jonas fik en reminder om at Gud altid er der

Jonas Højland Nielsen fra Randers var med på Å-festival for 6. gang.
Jonas Højland Nielsen fra Randers var med på Å-festival for 6. gang.

Jonas Højland Nielsen, som er ved at afslutte 2. g på Paderup gymnasium i Randers, var med på Å-festival for 6. gang.

Det var Jonas’ fætter, der spurgte ham, om han ville med, da han gik i 8. klasse, og Jonas har været trofast deltager på Å-festival hvert år siden.
– Jeg kom for at hænge ud med vennerne og høre nogle gode taler og bibeltimer, da de ofte er meget gode og relevante. Der var ikke de store forventninger til kunstnerne, og jeg kendte ikke så meget til Lecrae. Koncerten med Lecrae var dog vildt fed, selvom jeg ikke kendte så mange af hans sange, siger Jonas.
Han fortæller også, at han stod og fyrede en fest til musikken med sine venner og alle de andre, der var med til koncerten. ”Jeg kom ikke på Å-festival for at høre Lecrae, men det var der mange af mine venner, der gjorde”, fortæller Jonas. ”Jeg kan altid anbefale Å-festival, fordi jeg altid har noget med hjem igen derfra. Lige for tiden er det en reminder om, at Gud altid er der”, siger Jonas og tilføjer med et smil: ”Jeg begynder dog at kunne mærke, at aldersgruppen er under 20, men vi er en flok drenge fra Efterskolen, der holder ved det, fordi talerne og musikkerne virkelig har noget godt at komme med.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: