Trosfrihedsgruppe i Stortinget

Politikerne Sylvi Graham (t.v.) og Abid Q. Raja (i midten) er initiativtagere til trosfrihedsgruppen. De ses her sammen med Stefanusalliansens Ed Brown. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.
Politikerne Sylvi Graham (t.v.) og Abid Q. Raja (i midten) er initiativtagere til trosfrihedsgruppen. De ses her sammen med Stefanusalliansens Ed Brown. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Alle de norske partier i Stortinget er tilsluttet gruppen, der vil kæmpe for religionsfrihed.

Onsdag den 27. maj var der opstartsmøde for Stortingets religionsfrihedsgruppe, som bliver en del af et større globalt netværk for religions- og livssynsfrihed. Alle partierne på Stortinget har tilsluttet sig gruppen, skriver KPK.

Det er et vigtigt tegn, at alle partierne er med. Der er bred politisk enighed om, at dette er et vigtigt anliggende, som berører alle uanset livssyn, vurderer Ed Brown, som er leder for menneskerettighedsafdelingen i Stefanusalliansen.
Den muslimske politiker Abid Raja fra Venstre har sammen med Sylvi Graham (fra partiet Høyre) taget initiativ til parlamentsgruppen i Stortinget.
Stefanusalliansen, en missions- og menneskerettighedsorganisation med særlig fokus på trosfrihed, skal hjælpe til med at udvikle netværket.

Øget forfølgelse

På stiftelsesmødet for den norske trosfrihedsgruppe deltog Stefanusalliansens generalsekretær Hans Aage Gravaas, Njål Høstmælingen, direktør ved International Law and Policy Institute, og Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs.
– Vi ser, at religion i stigende grad bliver brugt af overgribere til at retfærdiggøre deres overgreb. IS er det mest ekstreme eksempel, sagde John Peder Egenæs.
Han inddrog overgreb mod rohiyngaerne i Myanmar og kopterne i Egypten som eksempler. Egenæs nævnte også, at friheden til ikke at tro er stærkt truet. I Nord-Afrika og Mellemøsten er det meget farligt at være ateist.
– Vi ser, at ytringsfriheden, organisationsfriheden og religionsfriheden er det område indenfor menneskerettighederne, hvor udviklingen går i den forkerte retning de sidste år. Dette initiativ er et vigtigt og rigtigt initiativ i rette tid, sagde John Peder Egenæs.

Startede i Oxford

Baggrunden for initiativet er et forskermøde i Oxford i Storbritannien sidste sommer. Her var Abid Raja med som en af fem inviterede folkevalgte fra forskellige lande. Deltagerne blev enige om, at noget måtte gøres, og Abid Raja foreslog at holde en konference i Oslo.
I november 2014 underskrev parlamentarikere fra 27 lande så en erklæring i Oslo, hvor de forpligtede sig til at arbejde for religionsfrihed og til at støtte hverandre.
– Kravet for at være med i parlamentarikergruppen er, at man er hundrede procent enig i artikel 18 i menneskerettighedserklæringen. Det har været vanskeligt, for mange er for det meste imod den del, der handler om konverteringer. Nogle går ind for retten til at skifte tro, men de tør ikke sige det offentligt, forklarede Abid Raja.

International interesse

Efter mødet i Oslo i november skal repræsentanter fra de tyske kristendemokrater, CDU, være blevet så inspirerede, at deres tænketank, Adenauer-stiftelsen, nu har taget initiativ til at støtte den næste konference, som finder sted i New York i september. De har givet næsten 1 million kroner til konferencen og booket hundrede hotelværelser.
– Initiativet kommer egentlig fra ledelsen i Angela Merkels parti, siger Raja.
Han var for nylig i Washington D.C. sammen med Stefanusalliansens Ed Brown for at planlægge næste møde. I Det Hvide Hus mødte de to blandt andet præsident Obamas specialrådgiver for religionsfrihed og menneskerettigheder.
Stortingets nye religionsfrihedsgruppe bliver en del af det internationale netværk International Panel of Parlamentarians for Freedom of Religion or Belief.