Våd valgnat: Flaskehalsen peger på partiledere

Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Jeg er bestemt ikke moralist hvad angår alkohol og nyder det gerne. Jeg har sågar været med i et DR2 program, hvor jeg skulle drikke vin for åben skærm som en slags debatoplæg til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkoholforbrug.

Derfor blev jeg i første omgang heller ikke forarget, da en tydeligt beruset Henrik Sass Larsen tonede frem på TV på valgaftenen. Efter en hård valgkamp er det forståeligt, at et par fadøl kan gøre godt.
Men som aftenen skred frem, og det viste det sig, at Henrik Sass Larsen ikke var alene om at have kigget dybt i glasset, begyndte jeg at blive bekymret. Flere partiledere var ikke bare i godt humør, men hvad man på dansk kalder for ”stangstive”, da de holdt deres taler til partifesterne. De mindede mest om en flok kåde studenter, der festede løs ovenpå en veloverstået eksamen.
Det er et meget uheldigt signal at sende ud. Som landets øverste myndighed er politikere også moralske forbilleder, og derfor dur det ikke at optræde så berusede samtidigt med, at de udfører deres embede.
I erhvervslivet forlader en topleder julefrokosten, inden drukorgiet begynder, fordi en leder mister respekt, hvis han eller hun begynder at drikke med de ansatte og risikerer at miste hæmningerne. Som landets topchefer burde partiledere også vente med deres brandert, til kameraerne er slukkede, og henlægge den til en lukket fest.
Det store spørgsmål er, hvorfor de ikke kunne vente? Er fuldskab i vores kultur blevet så almindeligt, at selv vore politikere nu ikke ser noget problem i at optræde stangstive i fuld offentlighed?
For politikere er jo langtfra de eneste, der dyrker drukkulturen. Danskerne har en massivt overforbrug af alkohol, og danske gymnasieelevers drukture i Prag og på skisportssteder trækker store overskrifter selv i udlandet. Landets læreanstalter og alkoholkonsulenter forsøger desperat at nedsætte de studerendes store alkoholforbrug. Men hvordan skal de unge lære at lægge deres vaner om, hvis de ser politikerne drikke sig en ordentligt kæp i øret for åben skærm den aften, hvor landets fremtid afgøres?
Politikernes våde valgnat viser, at ånden i velfærdsparadiset mere og mere findes på bunden af en flaske.