Bøn og faste kan hjælpe et ægteskab

DivorceHej Suh.
Vedr. læserbrevet ”vores ægteskab fungerer ikke”.
Må jeg først sige, at jeg holder meget af dine læserbreve og sætter stor pris på din indsigt.
Jeg har været mange år i udlandet og kender ikke rigtigt længere forholdene i Danmark, og hvordan den danske mand tænker. Jeg er selv en mand på 60 år, der pludselig oplevede at blive ældre.
Men jeg har set og oplevet, at mænd og kvinder, ja selv unge der har søgt ind i Guds nærvær, har oplevet, at dette nærvær kaster et lys over dem selv, og derved får de prioriteterne flyttet rundt i deres liv. Og når denne person kommer hjem igen, har jeg set, at ægtefællen efter en tid bliver stille og mere lyttende, da denne forvandling bringer nye dimensioner og ærlighed ind i forholdet. Det blev ofte meget lettere at tale ind i og bringe nye tanker ind i deres forhold.
Jeg ved, at det ikke er dansk kultur at tage afsides og bede og faste, men jeg tror, at netop dette – bøn og faste – mange gange kunne blive kilden, en vej til at opleve Guds nærvær, Guds hellighed, se sin egen svaghed. Faste fra fjernsynet, også lørdag aften, faste fra internettet og så videre.
Når jeg har set – mødt unge og ældre ægtepar, der har været i og oplevet Guds nærvær, er der ligesom smeltet hul i deres forsvars boldværk. Og de er ofte begyndt at bede den anden partner om tilgivelse for deres egen adfærd, ja begyndt at spørge:

”Kan du tilgive mig for min holding og mine handlinger?”
Jeg har ofte bedt om, at åndelige vejledere må begynde at vejlede folk til at søge ind i bøn og faste og ikke vejlede i at styre igennem en skilsmisse.
De bedste og kærlige hilsner fra en forbønsven, og tak for din tjeneste.
Esben Christensen

Kære Esben
Mange tak for din mail og din respons og for at have taget dig tid til at formidle nogle dine tanker og de ting, der ligger dig på hjertet.
Jeg er som du, helt overbevist om, at når mennesker bevidst søger ind i Guds nærvær, så sker der noget med os. Vi kan ikke undgå at blive påvirkede af mødet med Gud. For et møde med Gud er et møde med kærligheden – og kærlighed gør noget ved mennesker. Noget godt.
Men ofte er der mange ting, der fjerner vores opmærksomhed fra kærligheden – både når den er i form af Gud, men også når den er i form af investeringen og det opmærksomme nærvær med ægtefællen. Her bør vi alle stoppe op og spørge os selv, om vi er villige til at faste fra de ting, der hindrer os i at opsøge og dyrke kærligheden til dem, der vigtige for os? Er vi villige til at bede intenst om, at Gud vil røre ved vore hjerter og vise os, hvor vi har brug for at bede om tilgivelse – og ikke kun vores ægtefælle?
”Bøn og faste” får mig til at tænke på askesen – og ordet askese kommer fra græsk og betyder ”at øve sig”. Hvis bøn og faste er en måde at øve sig i at holde fokus på det vigtige: kærligheden – ja, så må vi vist alle i gang med at bede og faste lidt mere.
Hilsen Suhdocument.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);