Mathias og drengene synger julen og nytåret ind

s30_mkortøj2Hvad får en flok drenge til at iføre sig ’pingvinkostumer’ og synge mange timer uge efter uge?

– Julen er en festlig tid, hvor man hygger sig med familie og venner. Og mindes at Jesus valgte at blive menneske for vores skyld. Alle har noget at glæde sig over.

Det siger den 17-årige Mathias Lanting. Han har i flere år sunget i Haderslev Drengekor og har to gange været med til at synge for kongefamilien. Og ikke mindst julen er højsæson for korsangerne.
Drengene synes, at korlederen kræver meget af dem. Men korets øveprogram blev alligevel sat lidt i perspektiv, da de besøgte de berømte drenge i Wiener Sängerknaben i efterårsferien…

Der skal være tid til sang

I sammenligning med drengene i Wien bruger koret fra Haderslev ikke særlig meget tid på at øve.
– Drengene i Wiener Sängerknaben bor sammen, mens de er 10-14 år. De går i skole, og så har de korøvelse to timer hver dag. De ser kun deres familier et par gange om året! fortæller Mathias.
I Haderslev Drengekor skal man bare øve én gang om ugen – og så have individuel undervisning med en stemmepædagog. Men der er så også lige en ugentlig øveaften mere, når man synger i Domkoret om søndagen.
Mathias vil ikke undvære koret, selv om det tager meget tid for en dreng, der går i 2.g på Haderslev Katedralskole. For der er jo også andet, der skal passes. Volleyball, for eksempel. Vennerne fra gymnasiet og dem fra efterskolen. Så er der ungdomsklubben i Luthersk Mission. Og møderne i Kristeligt Forbund for Studerende…

Den bedste julesang

– Vi sang til en international gudstjeneste i Kolding sidste søndag. Der var flere engelske sange og også Halleluja fra Händels Messias. Jeg kan bedst lide at synge What Sweeter music og så Oh come all ye faithfull, fordi de sange passer bedst til mit toneleje.

Synger nytåret ind

Lige nu indspiller drengekoret en jule-cd, som dog først udkommer næste år. Så er der en stor julekoncert den 16. Og sidst, men ikke mindst: Den 21. december kommer Danmarks Radio for at lave optagelser.
– Drengekoret skal synge Gloria af Mendelsohn, og pigekoret skal også synge nogle sange, fortæller Mathias. Det bliver så sendt, lige når nytåret er skudt ind.

Skrækkeligt tøj

Haderslev Drengekor optræder med hvide skjorter og sort slips. Og det er forfærdeligt at have på, mener Mathias. Men det er så en ulempe, man må tage med. Der er så mange fordele ved at synge i koret, blandt andet rejserne.
Det populære drengekor med 55 sangere i alderen 9-58 har inden for de seneste år holdt koncerter i England, Norge, Sverige, Tyskland og Østrig.