Er Intelligent Design tro eller videnskab?

Spørgsmål: Jeg har hørt ateister hævde, at intelligent design ikke er videnskab, men blot en form for kreationisme. Er intelligent design det samme som kreationisme, eller er der en forskel?

Svar: Det er rigtigt, at intelligent design forsøges miskrediteret i det akademiske miljø ved at betegne det som kreationisme, og påstanden, at intelligent design er kreationisme klædt i et billigt jakkesæt, vinder stadig gehør hos modstandere.
Intelligent design-forskernes egen definition lyder noget i retning af det her, som er citat fra Discovery Institutes hjemmeside: Teorien om intelligent design hævder, at visse egenskaber ved universet og i levende ting bedst forklares ved en intelligent årsag.

Hvad er Kreationisme?
Tager man ID-folkenes egen definition for gode varer, er ID ikke kreationisme, og sætter man påstanden på prøve, bliver det ret åbenbart, at der rent faktisk er tale om to forskellige ting.
Kreationisme er oftest forbundet med det, som kaldes bibelsk kreationisme, hvor der er tale om en tro på Bibelens skabelsesberetning.
Der er ung-jord-kreationisme, som via Bibelens ord regner sig frem til en jord, som er under 10.000 år gammel, og gammel-jord-kreationisme, som anser de 6 skabelsesdage ikke som bogstavelige dage, men som perioder (millioner af år).
Gammel-jord-kreationismen er således forenelig med mainstream-geologiens og -astronomiens tidsangivelser, mens ung-jord folkene skiller sig ud ved at forkaste den konservative geologi og astronomi. For begge (og alle andre former for kreationisme) er der dog tale om en ”tro”, ikke en videnskabelig entreprise, og det er her forskellen ligger.
ID er videnskab, men understøtter troen
Intelligent design er en videnskabelig entreprise, som arbejder med traditionel forskning i laboratorie og i felten.
ID er på den måde ikke en tro, men en videnskabelig hypotese, som fremlægger videnskabelige data, der underbygger påstanden om design. Mange af disse data er faktisk hentet fra den konservative evolutionstrofaste biologi, men de seneste 10-20 år er en egentlig målrettet ID-forskning blevet udbredt.
Dr. Stephen Meyer dokumenterer i sine bøger og fordrag, at ID anvender de præcis samme forskningsmetoder og principper, som Charles Darwin i sin tid brugte. Afviser man ID som værende videnskab, må man derfor også afvise evolution.
Der er dog en forbindelse mellem ID og kreationisme. ID kan som rationel empirisk videnskab understøtte troen kreationisme.

Af Karsten Pultz, forfatter til bogen “Exit Evolution”