Brexit har brug for Gud

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Verden ser anderledes ud end i sidste uge efter Brexit. Jordskredsafstemningen betyder, at Storbritannien nu forlader EU. Ingen havde rigtigt troet, at briterne i sidste ende ville stemme nej til EU-samarbejdet. For mange politiske ledere kom det som chok.

Den forgangne uge har medierne været fyldt til overflod med analyser og kommentarer om, hvad Brexit kommer til at betyde både for englænderne selv og for os andre økonomisk som politisk.

Et EU uden Storbritannien kommer selvfølgelig til at ændre på en række forhold – og der er måske især frygt for, at andre lande vil følge trop. Der er en ny folkelig bevægelse under opsejling i den vestlige verden, som er et oprør imod den politiske elite, der handler mere og mere udemokratisk og gør de rige rigere og middelklassen fattigere. Det er en bevægelse, der ønsker at tage kontrollen tilbage over deres egne lande og grænser uden at skulle kaldes racister af den grund. Det er en modreaktion til globaliseringen, der gør det næsten umuligt for den jævne borger at yde indflydelse på vigtige politiske beslutninger, der angår hans eller hendes dagligliv og fremtid. Men det er tvivlsomt, om denne nye revolte vil kunne løse de økonomiske, politiske og kulturelle problemer, som hersker i Vesten, og skabe et mere stabilt samfund.

Når det er tvivlsomt, er det fordi, bevægelsen ikke bygger på en tilbagevenden til de kristne værdier, som er Europas fundament. Oprøret lever af en følelse af indignation og vrede. Det er en kraftig energi, som kan være et godt startskud til ændre på politiske forhold. Men for at kunne omsættes til solide og stabile værdier, skal der opbyggelighed til.

Den kristne tro har lært europæerne at stræbe efter en række dyder, som nu er tabt. Intet politisk system og ingen struktur kan erstatte denne opbyggelige impuls, som har at gøre med troen på et højere formål end staten og mennesket selv, nemlig Gud.

Den sekulære humanisme har ødelagt denne uerstattelige underliggende moralske struktur i demokratiet. Hvis ikke den nye oprørsbevægelse genopvækker den kristne tro i folket, bygger den videre på et moralsk og åndeligt krater, som hurtigt vil få også den til at synke sammen.