Hvad skal du nu student?

Efter 13-14 års skolegang står nye studenter nu overfor et nyt kapitel i livet. Udfordringen har spurgt to af dem, hvad de skal bruge det kommende år til, og om de har et godt råd til nye studerende.

s22_SimonSimon Kaas, stx-student
– Her i efteråret vil jeg gerne tjene nogle penge, og til december skal jeg sammen med to kammerater ind til Livgarden i København. Til næste år vil jeg gerne ud at rejse, eventuelt til Sydamerika og arbejde på et børnehjem.
– Jeg har altid tænkt, at det kunne være spændende at være i Livgarden. Det er en god mulighed for at tjene penge samtidig med, at man prøver noget helt anderledes efter mange på skolebænken. Jeg forventer, at jeg bliver udfordret fysisk og mentalt, nok mest mentalt. Fx i forhold til autoriteter. Hjemme og i skolen er jeg vant til, at man kan tage en snak om tingene, hvis man fx føler sig uretfærdigt behandlet. I Livgarden handler det nok mest om bare at rette ind!

Har du et godt råd til andre som starter på nyt uddannelse:
– Måske tænker man som kristen, at man skal være salt og lys på uddannelsesstedet. Som kristne har vi jo et ansvar. Selv tænkte jeg, at hvis jeg havde facts og gode argumenter i orden, så ville jeg kunne håndtere spørgsmål om min tro på den rigtige måde.
– Men sådan blev det slet ikke. Det var gennem gode relationer og venskaber, at jeg kunne dele min tro. Når du interesserer dig for andre og bliver venner med dem, bliver de også interesserede i dig og derigennem din tro. Det er meget nemmere at nå mennesker gennem relationer end gennem facts og argumenter.
– Man kan måske tænke, at man bør omvende nogle, men selv om det ikke går sådan, har man stadig gjort en forskel. Du kan være med til at rykke deres billede af, hvad en kristen er. Så selv om du ikke har trukket dem hele vejen til Gud, har du trukket dem et stykke af vejen. Så mit råd er: Engager dig i de mennesker, du er sat i blandt, og vær ikke bange for at blive venner med dem. Når du tror på Gud og er rodfæstet i Ham, er han med hele vejen.

s22_Christina_2Christina Jokszeis, hf-student
– Jeg har valgt at tage et sabbatår, eftersom jeg ikke ved, hvad jeg vil videreuddanne mig til. Og så tænker jeg, at det er sundt at havde en pause fra bøgerne, hvis det er det, man vil fortsætte med. Så man ikke kører sig selv træt.

Hvad håber du at få ud af et sabbatår?
– Jeg håber, at jeg finder ud, af hvilken uddannelse jeg skal tage, når mit sabbatår er omme. Derudover håber jeg, at jeg har fået nogle gode oplevelser ud af mit sabbatår, da jeg håber på at se lidt af verden med mine veninder. Jeg håber også, at jeg finder et arbejde, som kan give mig noget godt og hjælpe mig til en afklaring af fremtidens uddannelse.

Har du et godt råd til andre, som starter på gym?
– Uanset om man er kristen eller ej og skal på gymnasiet, så er det en god idé at finde ud af, hvor man står, og hvad man synes er vigtigt for en.
– Hvis man fx ikke bryder sig om at indtage alkohol, så skal man kunne sige fra. Der er ikke noget forkert i at drikke en Sommersby med vennerne, så længe man er tro imod sig selv og holder fast ved de værdier, man synes er vigtige for en.

Mød andre kristne på studiestedet
KFS, Kristeligt Forbund for Studerende, har KFS-grupper
på cirka 1/3 af alle videregående uddannelser og cirka halvdelen af alle ungdomsuddannelser.
Hvis du gerne vil i kontakt med andre kristne på dit uddannelsessted, kan du via KFS.dk finde ud af mere om KFS-grupper i nærheden af dig.