Den syge ved Betesda dam

Ugens prædiken er skrevet af Sam Michaelsen, præst i kirken i Kulturcentret, København
Ugens prædiken er skrevet af Sam Michaelsen, præst i Kirken i Kulturcentret, København

For en række år siden mistede min kone og jeg vores barn, 8 måneder henne i graviditeten. Det var en voldsomt ubehagelig situation, hvor hverken familie, sygehusvæsen eller samfundet kunne hjælpe.

Men når mennesker spørger mig, hvornår jeg har oplevet Gud nærmest eller stærkest, er det netop i denne tid! Vi oplevede, at Gud var nær med sin fred, som gjorde, at vi kunne se lys i mørket, at vi kunne komme igennem som hele mennesker. Vi oplevede klart Jesus tilbyde sin hjælp og sit nærvær i vores liv.

Jesu møde med et menneske i nød

I denne uges tekst hører vi, at Jesus er på farten, han er på vej til fest. På sin vej møder han et menneske i nød, et menneske i smerte, et menneske i ensomhed. Modsat så mange andre gik han ikke forbi, men stoppede op og vidste med sig selv ’Jeg kan gøre noget her. Jeg kan bringe Guds rige ind i det menneskes situation’. Denne tekst er en stærk beretning om Guds rige iblandt os.
Denne mand, ligesom mange af os andre, havde et håb om, at en guddommelig kraft kunne hjælpe ham i hans situation. Men for at komme til at møde Guds kraft i hans liv, var han afhængig af de ”naturlige” omstændigheder, sin egen indsat eller venner og familie. Hans konklusion var, at der er omstændigheder i livet, hvor det ”naturlige” bare ikke er nok! ”Jeg har ikke et menneske til at hjælpe mig ned i dammen.”
Dine venner er forsvundet, din familie er løbet tør for kræfter, og samfundet har givet op.

Når vi har prøvet alle andre muligheder…

Jeg tror, at vi alle, på et eller andet tidspunkt, kommer til at opleve situationer, hvor alle muligheder og kilder ser ud til at være tømte. Der er ikke flere ”skud i bøssen”, ikke flere steder at gå hen.
Men her kommer opmuntringen fra Jesus, lidt provokerende: ”Vil du være rask!” Hvorfor dette åbenlyse spørgsmål? Kan du ikke se, jeg er syg? Kan du ikke se, jeg ligger og venter?
Måske ville Jesus indgyde håbet på ny i den syge mand? Måske vil han ryste ham lidt i hans tankegang?

Betesda betyder ”nådens hus” på hebraisk. Hvis vi slår ordet ”nåde” op i den danske ordbog, er betydningen ”Guds barmhjertige og tilgivende kærlighed”. Det er lige netop det, Jesus vil. Han stadfæster, at nåde er kommet for at blive, at Guds rige er kommet midt iblandt os, Gud er nær.

Uanset hvad situation du står i i dag, om vennerne er væk, familien blevet trætte og samfundet har svigtet, så husk, at Gud er nær.
Uanset hvad situation du står i i dag, om vennerne er væk, familien blevet trætte og samfundet har svigtet, så husk, at Gud er nær.
Han kan og vil

Jesus siger til den lamme mand: ”Rejs dig, tag din båre og gå” – altså: du behøver ikke længere kun at være afhængig af din familie, venner, samfundet eller de ”naturlige” omstændigheder. Gud er kommet til dig. Han kan og vil tage dig ud af din smerte. Han elsker dig og er ikke længere afhængig af din egen indsats for at kunne møde dig med sin kærlighed eller barmhjertighed. Han er kommet til dig.
Jesus evnede at være til stede over for det ensomme menneske, at møde ham lige netop dér. Han tegnede et klart billede for alle, der var til stede, af, at Gud ønsker at være nær med sin nåde og bringe sit rige til os.

Uanset hvad situation du står i i dag, om vennerne er væk, familien blevet trætte og samfundet har svigtet, så husk, at Gud er nær. Jesus ønsker at stille samme spørgsmål til dig: ”Vil du være rask?” Han ønsker at møde dig med sin nåde, sin ”barmhjertige og tilgivende kærlighed”.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Søndagens tekst: Joh. 5:1-15

Teksten er fra Bibelen på hverdagsdansk

Flere mirakler i Jerusalem
1Senere tog Jesus igen til Jerusalem for at deltage i en af jødernes højtider. 2 Inde i byen, i nærheden af Fåreporten, var der en dam, som var omgivet af fem søjlegange. Den hed Betesda på hebraisk. 3Dér lå der en mængde syge, blinde, lamme og forkrøblede mennesker. De lå og ventede på, at vandet skulle komme i bevægelse. 4En Herrens engel kom nemlig nu og da ned og satte vandet i bevægelse, og den, som derefter først steg ned i det, blev helbredt, lige meget hvad han fejlede. 5 En af dem, der lå ved dammen, havde været lam i 38 år. 6 Da Jesus så ham og var klar over, at han havde været syg længe, spurgte han: »Vil du være rask?« 7 Den syge mand svarede: »Mester, jeg har ingen til at hjælpe mig ned i dammen, når vandet kommer i bevægelse. Når jeg prøver at slæbe mig derhen, er der altid en anden, der kommer først.« 8 Jesus sagde til ham: »Rejs dig op, rul din sovemåtte sammen og gå på dine ben!« 9 Straks blev manden helbredt. Han rullede måtten sammen og begyndte at gå omkring.
Den første konfrontation med de jødiske ledere
Men da det var sabbat den dag, 10 irettesatte de jødiske ledere manden, der var blevet rask. »Du må ikke bære din sovemåtte! Det er jo sabbat.« 11 »Jamen, den mand, der helbredte mig, sagde, at jeg skulle tage min måtte og gå!« 12»Hvem var det, der sagde det?« spurgte de. 13 Det vidste manden ikke, og Jesus var forsvundet i folkemængden. 14 Senere fandt Jesus ham på tempelpladsen. »Nu er du rask,« sagde han, »lev ikke mere i synd, så du ikke bliver ramt af noget endnu værre.« 15 Så gik manden hen til de jødiske ledere og fortalte dem, at det var Jesus, der havde helbredt ham.