Det fyger med bandeord og nedsættende udtryk

- Det er dybt kritisabelt, at Danmarks Radio som førende public service leverandør ser gennem fingre med så grove brud på egne sprogetiske idealer, udtaler KLF, Kirke & Mediers generalsekretær Mikael Arendt Laursen.
– Det er dybt kritisabelt, at Danmarks Radio som førende public service leverandør ser gennem fingre med så grove brud på egne sprogetiske idealer, udtaler KLF, Kirke & Mediers generalsekretær Mikael Arendt Laursen.

I programmet Rodeo lyder der et bandeord per minut, lyder kritikkken fra KLF, Kirke og Medier.

Det fyger med bandeord, fornærmelser og nedsættende udtryk i P3-programmerne Rodeo og Lågsus – stik imod Danmarks Radios egne program-etiske retningslinjer. – Dybt kritisabelt, mener mediebrugerorganisation op til aktuel sprogkonference.

Et bandeord i minuttet. Så forurenet er sproget i programmet Rodeo på P3. I Lågsus på samme kanal gennemsyres programmet af kraftudtryk hvert andet minut i gennemsnit.

Programværterne bruger hele spektret af verbale overgreb – fra grove bandeord om djævel og helvede over vulgære udgydelser om væsker syd for bæltestedet til direkte fornærmelser og nedladende bemærkninger over for medvirkende.
Det viser en analyse af i alt 56 timer radiotid – 15 episoder af Lågsus, otte episoder af Rodeo og en enkelt episode af Rodeo Parlamentet. Analysen er foretaget af cand. mag. Malene Ullerlund Madsen på foranledning af mediebrugerorganisationen KLF, Kirke & Medier.

Bandeord, sexisme og diskrimination forbudt

Analysen afslører, at Danmarks Radio ikke lever op til egen programetik, som bl.a. lyder: ”DRs medarbejdere bruger som hovedregel ikke bandeord eller nedsættende slang… DRs medarbejdere skal som forbilleder undgå grove bandeord samt sexistisk og diskriminerende slang.” (DRs Programetik 2009, kapitel 10, side 26).

– Det er dybt kritisabelt, at Danmarks Radio som førende public service leverandør ser gennem fingre med så grove brud på egne sprogetiske idealer, udtaler KLF, Kirke & Mediers generalsekretær Mikael Arendt Laursen.
– Jeg er klar over de vide rammer for satire og kender også undtagelserne, når medvirkende kilder bruger kraftudtryk. Men her drejer det sig om så grove og hyppige brud på DRs udtrykkelige retningslinjer, at det kalder på en større debat om sprogbrugets betydning for vores kultur og retning – især for børn og unge.

Indkalder til sprogkonference med politikerdebat

Derfor indkalder KLF, Kirke & Medier til konferencen ”Kulturen i sproget og sproget i kulturen” fredag den 16. september kl. 9-14 på Christiansborg. Her præsenteres analysen som oplæg til debat mellem partiernes medieordførere: Naser Khader (K), Mette Boch (LA), Britt Bager (V), Søren Søndergaard (EL), Zenia Stampe (R) og Troels Ravn (S). Ordstyrer er journalist Kurt Strand.

– Vi ser frem til at høre politikernes bud på, hvordan vi sikrer, at DR gør det bedre, og om de for eksempel vil stille sproglige krav i de kommende public service-kontrakter. TV 2 har jo heller ikke en fast formuleret sprogpolitik, som de kan måles på. Det er for dårligt, når public service-medier i bund og grund er entreprenører, som skal levere den vare, politikerne køber på vegne af alle os licensbetalere, udtaler Kim Borregaard Eriksen, bestyrelsesmedlem i KLF, Kirke & Medier og tovholder på konferencen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Anstændige medier, tak

DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen får på konferencen lov til at forklare dilemmaet mellem mediehusets sprogideal og den virkelighed, man er forpligtet til at afspejle. Og deltagerne får bl.a. indsigt i ”Eder og forbandelser i et sproghistorisk perspektiv – og deres funktion i medierne” ved adjunkt Marianne Rathje, Syddansk Universitet.

KLF, Kirke & Medier kæmper for anstændige medier, der tager etik og menneskeværd alvorligt. Mediebrugerorganisationen arbejder også for, at de kristne værdier har en naturlig plads i mediebilledet.

I år er det 90 år siden, KLF, Kirke & Medier blev oprettet som ”Kristelig Lytterforening” for at bygge bro mellem kirke og radio. I dag er KLF, Kirke & Medier med sine 13.000 medlemmer landets største mediebrugerorganisation.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Baggrund og yderligere informationer:
• Program for sprogkonferencen ”Kulturen i sproget og sproget i kulturen” fredag den 16. september kl. 9-14 på Christiansborg: https://klf.dk/konference-kulturen-i-sproget-sproget-i-kulturen/
• Analyse af sproget på P3, af Cand. Mag. Malene Ullerlund Madsen vedhæftet.
• DRs programetik 2009 – Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere: https://www.dr.dk/NR/rdonlyres/37300C31-13A6-4634-9DBB-BFD209C00B70/1867428/Programetik_ny_version_24310.pdf

Citat: ”DRs medarbejdere bruger som hovedregel ikke bandeord eller nedsættende slang, medmindre det er redaktionelt begrundet og godkendt i programmets koncept. Det kan fx være i programmer, hvor DRs medarbejdere indgår i rollespil eller i humor og satire.”
”Specielt i programmer, der appellerer til børn og unge, skal DRs medarbejdere undgå at bidrage til en sproglig forråelse. DRs medarbejdere skal som forbilleder undgå grove bandeord samt sexistisk og diskriminerende slang.” (Kapitel 10, side 26)