Hvem kan sikre gravide uvildig rådgivning?

Mødrehjælpen vil snart igen kunne tilbyde ”uvildig rådgivning” til udsatte gravide. Men Retten til Liv har i årevis fået flere henvendelser end Mødrehjælpen, selv om folk kender foreningens holdning til abort.

Folketinget har vedtaget, at Mødrehjælpens abortrådgivning skal genåbnes. Det vil ”sikre gravide uvildig rådgivning”, mener formanden Mads Roke Clausen med henvisning til det, han betegner ”religiøse tilbud”.

I perioden 2017-2020 får Mødrehjælpen således 300.000 kroner årligt til abortstøttesamtaler, som skal rådgive kvinden inden en eventuel abort og tage hånd om eventuelle psykiske problemer efter aborten, oplyser DR.dk.

Hvad er en støttesamtale?

Men har Mødrehjælpen ifølge abortmodstandere været kendt for at give uvildig rådgivning?
– Jeg tror, intentionen har været der. Og jeg ved også, at de har været optaget af at pege på den hjælp, der var at få i forbindelse med en sårbar graviditet – og selv formidlet denne hjælp også, siger landssekretær Ellen Højlund Wibe fra Retten til Liv (RTL).
Men hun mener ikke, at der har været tradition for at tale barnets sag i denne sammenhæng.

– I en abortstøttesamtale skal den gravide først og fremmest have mulighed for at lette sit hjerte med alle de bekymringer, der måtte være – uden at mærke et pres til at tage en bestemt beslutning. Og så skal hun have mulighed for at træffe et reelt valg, siger Ellen H. Wibe.
Ifølge landssekretæren oplever mange kvinder, at der opstilles et valg mellem kaos (hvis den gravide beholder barnet) eller genoprettelse af kontrol (hvis hun får en abort). I virkeligheden burde samtalen give andre reelle valgmuligheder ved at henvise til økonomisk støtte og konkret hjælp, hvis kvinden vælger at gennemføre graviditeten.

Barnets værdi burde også spille ind – og det er kvinden ofte selv meget optaget af. Men det fylder ikke meget i de offentlige støttesamtaler, mener RTL.

Flest spørger Retten til Liv

– Mødrehjælpens tilbud har været der, før Retten til Liv blev dannet, men jeg tror godt, vi kan sige, at vi – især det sidste halve års tid – har været med til at bevidstgøre om, at behovet i høj grad er der! Vi har i årevis ligget langt højere i årlige henvendelser end både Mødrehjælpen og Sex og Samfund tilsammen, siger landssekretæren.

’Død over Downs’

– Vores erfaring er, at rådgivningen i forbindelse med udsigt til et handicappet barn er meget tendentiøs! Det fremgik også klart af DR-dokumentaren ’Død over Downs’.
Retten til Liv har netop lanceret et nyt magasin om senfølger hos kvinder, der har fået en abort. Her har psykolog Bjørn Håkonsson skrevet om det endnu ikke offentligt anerkendte begreb Post Abort Syndrom.
– Det var en stærk oplevelse at gå igennem Odense gågade i fakkeloptog for de ufødte og sætte en krans ved de ufødtes grav – og dermed pege på, at kvindens skyld og sorg har med barnet at gøre, slutter Ellen Højlund Wibe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs også kronikken:

Fri abort – idelogi forklædt som sundhed