Autentisk bog om stress og dens konsekvenser

I sin bog ”Tro, stress og depression – i verdens lykkeligste land …” giver forfatteren Claus Olsen Søndergaard læseren et uvurderligt indblik i en alvorligt stressramts virkelighed.

Efter at have medvirket ved opstarten af en sikret institution for kriminelle unge og været med i ledelsen går forfatteren ned med stress og depression. I bogen beskriver han bl.a. den svære erkendelsesproces, det er for en mand i sin bedste alder med en målrettet karriere og et ”perfekt” liv at se sin egen begrænsning i øjnene. Først efter et massivt pres fra sin leder, et voksende alkoholmisbrug og et psykisk sammenbrud, hvor han ender på psykiatrisk hospital uden noget minde om, hvordan han er havnet der, ser han endelig sin tilstand i øjnene og tager hånd om sin situation.

Beskrivelsen af den stressramtes magtesløshedsfølelse, manglende erkendelse af sin situation og voksende angst og depression er levende og ærlig og må få enhver med stress og pårørende til stressramte til at nikke genkendende. Den oprigtighed og autenticitet, som gennemsyrer bogen, frigør den stressede læser til at turde se sin egen stresstilstand i øjnene uden selvanklage eller nederlagsfølelse, hvormed jeg tror, at bogen vil være til hjælp for mange, der lider af flovhed over at være gået ned med stress.

Også faglig kompetent

Bogen er imidlertid ikke blot en selvbiografisk fremstilling af livet som stressramt, men er fagligt særdeles kompetent, så læseren foruden lægende og øjenåbnende genkendelse ved læsningen bliver klogere på de mekanismer, der er i funktion, når man oplever alvorlig stress.

Som titlen præciserer, handler bogen om tro, stress og depression. Det er dog stressen og depressionen, der optager langt den største del, og de sparsomme passager om troen er forholdsvis vage. Bogen indeholder for øvrigt også en samfundskritik, der er tiltrængt, når forfatteren bl.a. skriver: ”Jeg mener, at vi som samfund er kommet dertil, hvor vi er nødsaget til at revurdere den evindelige og tåbelige snak om det der udefinerbare fuldendte og perfekte liv og om kontinuerlig vækst” (s. 98f).

Mod slutningen af bogen giver forfatteren ordet til tre personer, der har fulgt ham tæt under hans sygdom: hans mellemste søn, hans tidligere leder og den psykolog, som var ham til stor hjælp, da han havde det værst. De beskriver hver fra deres synsvinkel deres oplevelse af stressen, som den kom til udtryk i forfatterens tilfælde og ikke mindst for psykologens vedkommende i mere generelle betragtninger. En bog som bestemt kan anbefales.

Claus Olsen Søndergaard:
Tro, Stress og depression
168 sider • 195 kr.
Forlaget Mellemgaard

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: