God sang om aktuelle problemer

Mathilde Munks roman handler om de sidste tider – i vor egen tid. Det er en velskrevet dansk roman, som præsenteres i en smukt designet og indbundet bog.

Hovedpersonen Viktoria vokser op i en dysfunktionel familie præget af karriereræs, forfængelighed og overfladisk succes. Hun er fremmedgjort over for sig selv, andre og selve livet og er gået i stå i sin akademiske karriere som del af staben hos en forsker, der altid er lige ved at nå det store gennembrud. Ganske morsomt er det, at manden hedder Adam og forsker i borehuller…

En tragedie i familien får Viktoria til at opsøge den ældgamle, troende Johannes. Han er bortrejst, men Viktoria flytter ind i hans hus i skoven og bliver venner med en mandlig nabo i passende alder. De to forsøger at finde ud af, hvad den mystiske Johannes tænkte og troede, mens Viktoria prøver at finde sig selv.

Samtidig sker der usædvanlige ting uden for vinduerne. Et mystisk lys får naturen til at trives og blomstre og bære frugt midt om vinteren – mens de fleste mennesker holder sig inden døre af frygt for stråleskader.

Romanen har gode iagttagelser og beskrivelser af de usunde prioriteringer, mange mennesker lever efter. Det moderne samfund beskrives med en vis ironisk distance. Mens naturen får en ny opblomstringstid og sejrer over den menneskeskabte civilisation, vælger de fleste mennesker at gemme sig for det ukendte lys.

Nogle af de overnaturlige hændelser leder tanken hen på Bibelens beskrivelse af de sidste tider. Men denne verden er tilsyneladende ikke ved at gå under, som det fremstilles i Johannes’ Åbenbaring. Derimod er skaberværket ved at blive fornyet, mens mennesker gemmer sig.

Morgenstjernes sang peger altså i nogen grad på den bibelske lære om de sidste tider. Men der er også fokus på Grundtvigs lære om ”Menneske først og kristen så”.

En roman skal ikke presses ind i en strengt dogmatisk form. Men i dette tilfælde spørger jeg mig selv, hvordan begrebet frelse bliver fremstillet. Er det åbenhed overfor alt det sunde og gode, naturens sejr over civilisationen og enkeltpersoners åbenhed overfor tanken om, at noget godt er ved at ske? Hvad med relationen til Frelseren?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er mange gode ting at hente i Morgenstjernens sang. Men der er også nogle ting, som får sangen til at skurre lidt og strider mod både Bibelen, logikken og de vilkår, vi lever under, selv når vi prøver at stå af ræset.

Mathilde Munk: Morgenstjernens sang
254 sider • 199,95 kr • Prorex