Regeringen sætter fokus på forfulgte kristne

Der er afsat 2 mio. kr. på finansloven til en særlig afdeling i Udenrigsministeriet, fortæller Nazar Khader fra de Konservative. Men er det nok?

– Det er vigtigt og glædeligt, at regeringen nu sætter handling bag løfterne om at beskytte religiøse minoriteter – heriblandt kristne mindretal.

Det siger Danmissions generalsekretær Jørgen Skov Sørensen om de Konservatives nyhed om et kontor for forfulgte kristne i Udenrigsministeriet.

Finansloven fremlægges først i den kommende uge, men der er åbenbart opnået enighed i regeringen og støttepartierne.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (Venstre) siger, at hun åben overfor at tilføje et sådant kontor.

Men vil det hjælpe nok?
– Der findes ingen lette løsninger på så komplekse problemer, som vi ser dem i fx Syrien, siger Jørgen Skov Sørensen.
– Men ved at samtænke kirkeudvikling, dialog og fattigdomsbekæmpelse kan vi være med til at hjælpe de kristne og andre udsatte religiøse grupper, så de på længere sigt får mulighed for at leve trygt som ligeværdige medborgere i deres hjemlande, siger Danmissions generalsekretær Jørgen Skov Sørensen.
Mission Øst er dog ikke sikker på, at et kontor vil hjælpe.

– Det er fint og flot med et kontor, men hvis jeg skal være ærlig, tror jeg ikke, det vil løse problemet, siger generalsekretær Kim Hartzner til Kristeligt Dagblad.

Han siger, at han ikke tror, man løser problemet med fundamentalistiske muslimer, der vil slå folk med en anden tro ihjel, gennem dialog og konferencer.
– Vi har talt længe nok, men det har ikke hjulpet et pip. Kristne er ved at blive udryddet af Mellemøsten, konstaterer han.

Dansk Europamission, som i årtier har arbejdet blandt forfulgte kristne, er glad men skeptisk:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– To millioner kroner til det nye kontor i Udenrigsministeriet er ikke mange penge, men symbolværdien er stor. Jeg håber at forfølgelse af kristne bliver en integreret dimension i dansk udenrigspolitik, så udenrigsministre kan tale fængslede kristnes sag ved statsbesøg i deres hjemlande ligesom udenrigsministeriet igen bør forbyde danske virksomheders salg af overvågningsudstyr til diktaturstater, som blev lettere under Thorning-regeringen. Udstyret kan bruges til at afsløre kristne, hvis de downloader en bibel fra internettet, siger kommunikationschef Samuel Nyman Eriksen, Dansk Europamission.