Blasfemi fører til ufrihed

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

I anledning af Reformationsjubilæet viser Skovgaard Museet en udstilling om blasfemi i kunsten fra reformationen til i dag.

Udstillingen har allerede vakt en del røre. Ikke fordi den udstiller kunstværker, der spotter Gud, men fordi de omdiskuterede Muhammedtegninger ikke er med på udstillingen. Det er museet blevet kritiseret for, især af Trykkefrihedsselskabets formand Aia Fog.

Anne-Mette Villumsen, der er museumsleder på Skovgaard Museet, forklarer i et interview, at Muhammedtegningerne er udeladt, fordi de ”ville skygge over den nuancerede fremstilling af blasfemisk kunst, som udstillingen repræsenterer.” Det lyder lidt mærkeligt, når Muhammedtegninger er nyere tids mest omtalte blasfemiske værk.

Hvis udeladelsen skyldes frygt for, at museet kunne blive terrormål, ville de fleste nok godt kunne forstå det. Så hvorfor ikke bare være ærlig? Det er denne fortielse af det centrale problem, som efterhånden er trættende. Vi lader, som om der ikke er noget problem hverken hos os selv, der stikker hovedet i busken af frygt, eller de muslimer, der mener, at blasfemi skal straffes med terror og død.

Hvad skal en blasfemi-udstilling egentlig gøre godt for, hvis man ikke engang er villig til at vise den spænding, som i vore dage er opstået mellem den vestlige kristne kultur og den islamiske, som følge af vores forskellige måder at forhold sig til Gud på?

Udstillingen på Skovgaard Museet viser derimod et kunstværk, som er grov og krænkende blasfemi imod korset. Jeg kan ikke engang få mig selv til at skrive, hvad det forestiller. Det skal vække debat og diskussion. Om hvad? Hvad skal vi bruge det til?

Der hersker en udbredt forestilling om, at retten til at spotte Gud er det, som kendetegner, om et samfund er frit eller ej.

Mennesket har ganske vist sin frie vilje, men forkerte valg kan paradoksalt nok føre til ufrihed. Er det ikke netop, hvad vi oplever i dag? Jo mere vi slår på retten til at håne Gud, desto mere ufrit bliver vores samfund.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi er begyndt at indrette os efter en anden religions gudssyn. Derfor er Muhammedtegningerne ikke med på udstillingen. Men det taler vi ikke om. Den frihed har vi mistet. Havde vi vist korset og lært andre at respektere det i stedet for at tegne Muhammed, ville vi have haft meget mere frihed.

Blasfemi fører til ufrihed.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: